Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Mivel tudja elérni valaki, hogy álmában tízezer dollár üsse a markát? Lehet-e 63 ezer dollárt kevesebb mint egy óra alatt nyerni, vagy éppen megszerezni és elbukni egy komplett belvárosi lakás árát? Mennyi marad a nyereményből, ha Csendes-óceánra néző, mesés panorámájú, külső-belső medencés luxusvillát bérelünk ki egy hónapra hétmillió forintért, csak azért, hogy addig Los Angelesben versenyezhessünk? És mi van, ha ezek mind magyarokkal történtek?

Póker a szomszédban. Póker a tévében. Pókereznek a kollégák és barátok, osztálytársak és rokonok. Póker a bárban, a kávéházban, a padon, a parkban, egyszóval mindenütt. Az egészhez ugyanis nem kell más, mint egy asztal, pár játékos kedvű lelkes amatőr vagy éppen profi és persze az elmaradhatatlan 52 lapos francia kártya. Már a rendszerváltás idején is játszották, de soha ilyen népszerűnek nem számított ez a játék, mint amilyen lendületet kapott az ezredforduló idején Magyarországon. Rendre alakultak ugyanis magán- és félig nyilvános klubok, de az internetes lefedettség terjedése is nagyban hozzájárult ahhoz, hogy ugrásszerűen megnőjön a pókert és az online-pókert játszó játékosok száma hazánkban.

Fókuszban a pénz

A népszerűség egyik fő oka - mint más kártyajátékok esetében is - nem más, mint a pénz. Noha egy elenyésző kisebbség a stratégiák iránti elkötelezettséget nevezi meg mint a motiváció legfőbb mozgatórugóját, de azért nyugodtan kijelenthetjük, a legtöbben azért játszanak már évek óta, hogy pénzt, sok pénzt nyerjenek, és lehetőleg gyorsan. De hogy mi vezetett a póker megszületéséhez? Erre számos elmélet született, ezek közül talán az egyik legvalószínűbb kiindulópont a francia "poque" nevű kártyajáték. Egy másik feltételezés perzsa tengerészeknek tulajdonítja a játék eredetét, akik egy, a mai pókerhez kísértetiesen hasonló "nas" elnevezésű játékkal szórakoztak és nyerték el francia telepesek pénzét.


Továbbá egyértelmű az összefüggés a spanyol "primero" játékkal is - tehát a póker mai formáját e három típus elegyéből nyerhette el, vagyis nem feltalálták, hanem elunt vagy avítt kártyajátékok képezték az alapját. A póker a zsetonokkal, a paklival és az ötlapos kézzel egyszerűnek tűnik, de nagyon sokat számít a stratégia, a Texas Holdem és Omaha pókerben - napjaink legnépszerűbb játékaiban - a több játékos miatt rengeteg a variáció. A legerősebb leosztás a royal flush, utána jön a straight flush (színsor), majd a póker, a full, a flush és a sor. A sikeres játék érdekében a játékosok tétet tehetnek, tarthatják, emelhetnek vagy bedobhatják, passzolhatnak és blöff ölhetnek. A legerősebb kéz viszi a pontot, ahogy a kaszinóban és az interneten is.


Az online betörése


A pókermánia második nagy hulláma az online-póker bevezetésével és a miniatűr méretű videokamerák alkalmazásaval jött el, ami lehetővé tette, hogy a néző belelásson a játékosok minden lapjába. A pókertermek másképp üzletelnek, mint a kaszinók, mert a zsetonokat jelentő pénz nagy része a játékosok között cserélődik, ahogy az online-terepen is. Az élő pókert csak asztalnál lehet elsajátítani.


A blöff , a gesztusok, a játékos arca mind olyan részei a pókernek, amit online-játékban nem lehet megtanulni. A legnagyobb nyereményt a tavalyi online pókervilágbajnokságon (World Championship of Online Poker, WCOOP) tették zsebre. A szerencsés első helyezett - Jevgenyij Timosenko - nem kevesebb, mint 1 715 200 dollárt nyert. Magyarországon hozzávetőleg 150 ezerre tehető azok száma, akik online-pókerrel játszanak. Nem tér el az átlagostól a hazai növekedés: először magyarították valamelyik pókerszoftvert, ezt követték a sportcsatornák közvetítései ismert emberekkel, majd az egyre nagyobb volumenű televíziós reklámhadjáratok ismétlődtek a nagy kereskedelmi adók bevonásával.


... és nemzetközivé lesz


A PokerStarsnak világszerte több mint 31 millió regisztrált tagja van. A hazai játékosok átlagosan egy-két órát játszanak online-pókerrel. Versenyeken nem ritka, hogy a magyarok 100 ezer dollár fölötti nyereményeket visznek haza. Például a KillerMendez becenévre hallgató magyar játékos 190 617 dollárt nyert 2009. november végén a Sunday Million elnevezésű versenyen, vagy "Bélabácsi", aki 173 420 dollárrral gazdagította bankszámláját ugyanezen a tornán szeptember elején. A PokerStars becslései szerint Magyarországon nagyjából háromszázan élnek abból, hogy az interneten pókereznek. Bármilyen típusú pókerről van szó, a lényeg, hogy a játékosok egymástól nyernek el pénzeket, és sohasem a "ház" ellen játszanak.


Az online-pókertermek, így a PokerStars is, csak jutalékot vonnak le a valódi pénzes játékokból. Az online-póker legnagyobb előnye, hogy bármikor, bárhonnan játszható, ahol van internet-hozzáférés. Míg az asztali pókerhez nem kell más, csak asztal és játékosok, ehhez természetesen csupán egy laptop és a világháló. A játékosok pedig a világ minden tájáról "érkeznek", a nap bármely szakában. Az online-póker leginkább a 18-40 év közötti korosztályban népszerű. Főleg férfi ak játsszák, de egyre több nő is sikeresnek bizonyul. Például Szilasi Viktória filmvászonra kívánkozó története is bizonyítja a gyengébb nem rátermettségét, aki magyar nőként először kapott százezer dolláros szerződést egy pókerklubtól.


Szilasi a Londonban lévő BBC Radio magyar adásánál dolgozott rádiósként, amikor először játszott, majd néhány évvel ezelőtt a BBC vezetői bezárták több más mellett a magyar szekciót is. Így kezdett pókerezni komolyabban, és pár hónap alatt annyira kitanulta a játék fortélyait, hogy havi 400-600 ezer forintot keresett vele. Így már nem is volt érdemes más munka után néznie, ma pedig profi ként a pókerből él egy nemzetközi pókeres játékszervező, az Everest Poker hivatalosan szponzorált játékosaként. Egy 100 ezer dollár értékű szerződés azt jelenti, hogy minden olyan versenyre jelentkezhet, amelyen részt szeretne venni.

A szállást, az utazást, illetve minden egyéb költségét a klub állja, a nyeremények őt illetik, és ha jól szerepel, a szerződését meg is hosszabbíthatják.

Joseph Crowell angol író szerint a pókert először 1829-ben New Orleansban játszották, húsz lappal: a négy játékos mindegyike három lapot kapott, és az osztás után licitáltak a legerősebb kézre. Az első nagy robbanás a nevadai aranyláz idején történt, amikor a matrózok a Mississippin pókerrel töltötték az időt. Később növelték a paklit ötvenkét lapra, bevezették a sort és a flusht. Az Egyesült Államok Észak-Dél háborúja után már szinte minden szalonban lehetett pókerezni, ami a sérült katonák számára amolyan búfelejtő is volt.

Ekkor sok új változat is keletkezett, mint például a stud. A Texas Holdem a XX. század elején indult Texasban, és a hatvanas évekre meghódította egész Las Vegast, hiszen újdonságnak számított játékstratégiája és négy licitköre az addigi húzós póker két licitkörével szemben, amely hamar elnyerte a Vegasban játszó profi pókeresek tetszését. Nevadában az akkori törvények alapján a póker illegális szerencsejátéknak minősült, ezért csak titokban merték játszani, így ebben az időszakban nem volt túl sok remény arra, hogy a játék bármilyen formában is fejlődni tudjon. Egészen addig, amíg egy leleményes kaliforniai ki nem találta, hogy a pókert sorolják a stratégiai és ügyességi játékok csoportjába. Mindezt úgy tudta elérni az ötletgazda, hogy az ellenfél megfigyelését, az önkontrollt, az emberismeretet és a kombinációkhoz kötődő tudatos megtévesztésből adódó tudományos megalapozottságot állította a középpontba, vagyis inkább a játék tudományos jellegéből indult ki. Ezzel a próbálkozásával olyannyira nyitott kapukat döngetett, hogy 1936-ban Nevadában megváltoztatták az addig illegalitásba szorult játék törvényességi kereteit, és immár jogszerűen játszhatták a pókert. Amerikában az ötvenes-hatvanas évekre már egész népcsoportok gyakorolták a különböző változatokat, 1970-ben pedig megindult a World Series of Poker, a póker mesterligája. Az USA-ban a póker presztízse vetekszik a Coca-Coláéval, az amerikaifociéval és a hamburgerével, ami azt jelenti, hogy a szponzorpénzek is dőlnek ebbe az iparágba, tehát a játékosok is egyre többet tudnak keresni, így a játék maga is egyre népszerűbbé válik.


Magyar csúcstartók


Egy másik kimagasló sikersorozat Tóth Richárd nevéhez fűződik, aki a PokerStars leigazolt játékosa. Őt Skype segítségével értük utol éppen Los Angelesben, ahova egy másfél hónapos versenysorozat miatt érkezett. Közvetlenül a Csendes-óceánra néző mesés panorámájú lakásban adott interjút, amelyhez több fűthető medence és jakuzzi tartozik, továbbá jó néhány fürdőszoba és az elmaradhatatlan gépkocsipark egy nagy értékű amerikai terepjáróval és egy hatalmas Mercedessel.



A lakás ára egy hónapra hétmillió forintot kóstál, amit több társával együtt bérelnek, akik szintén pókerversenyekre járnak ebben az időszakban. Tóth huszonnégy éves lehetett, amikor először olvasott a pókerről, tehát relatíve öregnek számított, hiszen hivatalosan ma tizennyolc évesen kezdik el ezt a játékot, de valójában jóval korábban. "Volt egy elméletem, miszerint addig nem rakok fel pénzt online-pókerben, amíg nincs meg a biztos tudásom." A játékpénzt az ingyenes versenyek követték, aminek ugyan nem volt nevezési díja, de mindig nyereményhez jutottak a nyertesek. Itt több ezer ember közül nyertek körülbelül százan. Tóth az egyik ilyenen jutott először öt dollárhoz (ennyi jutott a nyertesnek), amit elbukott, majd az ötből lett tíz, tizenöt, hatvan, abból kétszáz, és így tovább. "Alapvető intelligencia és komplex gondolkodás feltétlenül szükséges a pókerhez, de ezenkívül a pénz iránti gátlástalanság is fontos, amikor az asztalnál ülünk, ellenben a pénz iránti alázat az asztalon kívül éppolyan lényeges, hiszen a világ összes pénzét is el lehet költeni egyszer, de akkor nincs miből játszani. Ez egy kicsit ambivalens, de mégis így működik." Tóth Richárd az első igazán komoly, több százezer dollár feletti nyereményét 2006 tavaszán szerezte, amire így emlékezett vissza: "Havi 150 ezer forintot kerestem, és éppen abban az időszakban vettem lakást, meglehetősen megterhelő havi törlesztő részlettel. Szóval leginkább azért pókereztem, hogy ezt valamelyest csökkenteni tudjam, úgyhogy elég megrázó élmény volt, amikor fillérre pontosan megnyertem a lakásom árát 6600 ember közül."


Az eredetileg politológus végzettségű Tóth azt tervezte, hogy amikor már három-négy millió forintot nyer, kilép a munkából, és csak ezzel foglalkozik majd. De ezt mégsem merte meglépni, csak később. Még abban az évben, hónapokkal ez után, de akkor már egy nagyobb nyeremény hatására: a világbajnoki második hellyel már 300 ezer dollár feletti összeg ütötte a markát.


A bukás sem ritka


Általában a pókeresek jóval afelett játszanak, mint amit megenged a bankrolljuk, vagyis amennyi logikus lenne, ezáltal a pénzmozgás folyamatos adrenalinmozgást is eredményez. A pénz pedig maga a mérőeszköz és tárgya a játéknak. A versenyeken egy összegben nem nagyon jönnek bukások, hiszen tudni lehet, mit fi zetünk be, így a nevezési díjnál többet nem bukhatunk, inkább a hosszú táv hozza, hogy valaki pluszban vagy mínuszban zár egy adott évet. De vannak olyan készpénzes játékok is, ahol folyamatosan forog a cash. Tehát nem verseny van, hanem akármikor be lehet szállni egy bizonyos minimum- vagy maximumösszeggel. Inkább ott jönnek elő a nagyobb "bukták". "Ilyenben volt tízmillió feletti bukó napom. Van, ahol gátlástalannak kell lenni, van, ahol pedig visszafogottnak a pénzzel kapcsolatban" - teszi hozzá a pókersztár.


A pókeresek körében ismert tény, hogy az összegek relatívak, hiszen a laikusok általában annyit látnak, hogy valaki nyert egy nagynak tűnő összeget, amiből remek hírt lehet fabrikálni, de valójában nem ez a valóság. A profitot nem az jelenti, amikor valaki nyer egy versenyen. Ha az adott versenyt vesszük alapul, akkor le kell vonnunk a nevezési díjat, a pókeres egyéves vagy esetleg többéves pályafutásába beleölt sokszor milliós összegeket, ezért az, hogy a nyereményekből mennyi a tiszta profi t, rendkívül változó. Tóth Richárd erről így beszélt: "Amikor például nyerek Las Vegasban több százezer dollárt, abban benne van a szállásom, az utazásom és minden egyéb költségem. A tavalyi vébén három versenyen jutottam pénzhez, nyertem 58 ezer dollárt, ennek ellenére az utazás mégis mínuszra jött ki, mert tizennyolc versenyen indultam 62 ezer dollárért. Tehát ez egy kicsit csalóka."


Gazdálkodj okosan


Az igazán sikeres játékos, ha jól sáfárkodik a pénzzel, egy úgynevezett bankroll-menedzsmentet folytat, ami azt jelenti, hogy apránként, lépésről lépésre építi fel vagyonát, és az ahhoz tartozó stratégiáját, amelyet folyamatosan, éveken keresztül fejleszt. Az utóbbi évek népszerűségének köszönhetően a mesterfokozat is jócskán változott, mivel élő partin legfeljebb huszonkét leosztás lehetséges, online-ban pedig akár száz is elképzelhető egy óra alatt. A másodvonalbeli játékosok napi nyolc-tíz órát játszanak, és száz-százötven ember itthon havi egy-két millió forintot is megkeres online-pókerrel a szakértők szerint. A neve elhallgatását kérő, de a hazai online-póker világát jól ismerő segítőnk a 100 leggazdagabbnak adott interjújában hangsúlyozza, azért nem szeretne névvel nyilatkozni, mert minden jövedelem, ami az online-pókerből érkezik, teljesen feketepénznek minősül, ezért nem kívánja felfedni sem ő, sem társai kilétét, de kérdéseinkre elegendő munícióval szolgál: "Az egyik oldalon egy Mogyoró becenevű játékos például hol nullázza magát, hol a csúcson van. Legutóbb húsz dollárt kért kölcsön, majd három óra múlva már tízezer volt a számláján." Vagy egy másik, nemrégiben Nyugat-Magyarország környékén megtörtént esetet idéz: A köztiszteletben álló helyi ügyvéd megtudta, hogy a nyilvános ranglistákon szerepel a húszéves fia, akit arra kért, ne hozza őt városszerte ilyen helyzetbe, ne játsszon többet, mert árt a jó hírének. A fiú meg is ígérte az apjának, hogy leáll a játékkal, és akkor kezdett el online gyakorolgatni, ami olyannyira bejött neki, hogy pár hónappal később, amikor az apa sokadszorra álmodozott egy 12 milliót érő BMW-ről, a fiú felajánlotta, hogy megveszi neki az autót.


Hajsza a nyertes után


Persze nem csak pozitív példákról hallani: a következő, pókerkörökben emlékezetes történet szintén vidéken esett meg. Egy szélhámos mindenkinek tartozott "pókerpénzzel", aztán egyszer csak elkezdte a saját halálhírét kelteni, ami olyan jól sikerült, hogy még meg is gyászolta őt a kisváros. A szomorúság egészen addig tartott, amíg nem derült ki, hogy Bécsben egy tornán 22 ezer dollár ütötte az illető markát. Nyolc autó azonnal elindult, hogy felkeressék a szerencsés nyertest és behajtsák rajta jogos követelésüket. De legendás eset az is, amikor valaki álmában keresett 10 ezer dollárt. Történt ugyanis, hogy a pókeres társaságból valaki kifigyelte az egyik profi online-stratégiáját, aki remekül játszott ugyan egy bizonyos típusban, de nagy ritkán átugrott egy olyan fajta pókerrel is játszani, amiben kevésbé kiemelkedő teljesítményt nyújtott.


Ezt neszelte meg a játékos, aki hónapokig figyelte a gyengébb formulában látható játékot, és egy óvatlan pillanatban, mindössze harminc perc leforgása alatt 63 ezer dollárral kopasztotta meg a profi gamert úgy, hogy akitől éjszaka kölcsönkérte a tallérok nagy részét félálomban, reggelre nem is emlékezett, és mégis gazdagodott a kölcsönbe adott 10 ezer dollár duplájával - álmában.