Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A jogosítvány megszerzéséhez szükséges egészségügy alkalmassági vizsgálat része lett az alvás közbeni légzészavar (apnoé) kiszűrése is -írta korábban a Napi.hu.

Az agy regenerációjához, a nap közben tapaszalt információk rögzüléséhez elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás. Amennyiben a minőség romlik, megnyúlhat az alvási idő, szélsőséges esetben akár egész nap is aludhat az illető, és mégsem tudja kialudni magát - magyarázta az InfoRádiónak Kozma Ákos belgyógyász.

Az orvos szerint ilyen problémával állunk szemben az alvási apnoé esetében, amikor a mélyebb alvási fázisok elérésekor tónustalanná váló lágy szájpad és garatizomzat elzárja a levegő útját, és az így kialakuló oxigénhiány miatt az agyunk tulajdonképpen felébreszti önmagát, és egy felületesebb alvási fázisba jut. Ebben a fázisban azonban nem tud kikapcsolni, ezért az illető egész nap fáradtságra, kimerültségre, koncentrációs zavarra, előrehaladottabb esetekben pedig már aluszékonyságra panaszkodnak.

Soron kívül vizsgálják őket

A súlyos alvási apnoéval küzdő betegek nem kaphatnak jogosítványt. Ez Magyarországon százezeres nagyságrendben érint betegeket - mondta az  Beneda Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős helyettes államtitkára.

Egy európai uniós irányelvnek - ami jogharmonizációs kötelezettség - felel meg Magyarország azzal, hogy a gépjárművezetésről szóló rendeletet újraszabályozta, ami már 2015. márciusában hatályba lépett. Nem minden gépjárművezetőt érint, hanem kifejezetten azokat, akik az úgynevezett alvási apnoé szindrómában szenvednek. Nekik van egy soron kívüli vizsgálata, illetve a szokásosnál gyakrabban kell őket vizsgálni. Van, akinek olyan a betegsége, hogy ezzel együtt megkaphatja a jogosítványt, van, aki viszont nem. Beneda Attila elmondta, a március óta zajló szűrési vizsgálat információik szerint nem okozott problémát az alvási apnoés betegeket kezelő alváslaborok munkájában.