A férfi két tatabányai székhelyű kft.-t működtetett, melyek fő tevékenységi köre elektronikai és híradástechnikai berendezések, alkatrészek nagykereskedelme, illetve háztartási gépek kiskereskedelme volt. A cégek könyvelője éveken keresztül az asszony volt.

A férfi és az asszony haszonszerzés céljából megállapodtak abban, hogy valótlan tartalmú negyedéves áfa. A-bevallásokat nyújtanak be, ezért folyamatosan kapcsolatban álltak egymással, és egyeztették a bevallások összegszerűségét. A megállapodásnak megfelelően a könyvelő 2013- 2016 között hamis áfa-bevallásokat nyújtott be az adóhatósághoz, mivel a kibocsátott számlák utáni bevételek egy részét a bevallásokban nem tüntette fel, azokat eltitkolta. Ezen túlmenően a bevallásokban az adólevonás érdekében fiktív termékbeszerzéseket is szerepeltetett, mivel ilyenre nem került sor.

Az ügyvezető a hamis adóbevallások benyújtásával összesen 292,6 millió forint vagyoni hátrányt okozott a központi költségvetésnek, melyhez a könyvelő segítséget nyújtott.

A költségvetési csalás öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. Az elkövetők büntetőjogi felelősségéről a Tatabányai Törvényszék dönt.

Címlapkép forrása: Shutterstock.