Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Júliustól hatalmas változás jön több tízezer család életében. Több mint hetvenezer gyermek után a szülők már nem jogosultak családi pótlékra és családi adókedvezményre sem. Ez pedig akár több tízezer forinttal is csökkenheti a családi kasszát.

A Magyar Államkincstár a most érettségiző gyermek után júliusban már nem fog családi pótlékot utalni. A szülőknek a családi pótlékot csak a tanév végéig vagyis június végéig folyósítják. Idén az Oktatási Hivatal adatai szerint 74 ezer végzős középiskolás érettségizett nem előrehozottan.

A jogszabály szerint családi pótlék a tankötelezettség teljes időtartamára 16 éves korig jár, illetve addig, amíg a gyermek közoktatási intézményben tanul, de legfeljebb annak a tanévnek végéig, amikor betölti a 20. – sajátos nevelési igényű gyermek esetén a 23. – életévét.

A családi pótlék összege változó, attól függ hány gyermeket nevelnek a családban és attól is, hogy egyedül neveli-e a szülő a gyermekét vagy sem. A legalacsonyabb összeg 12 200 forint, a legmagasabb összeg pedig tartósan beteg gyermek esetén 25 900 forintot jelent. A statisztikai hivatal adatai szerint a családi pótlék átlagos összege tavaly 23 700 forint körül alakult.

A bank360 kalkuláció szerint az utóbbi években elinflálódtak a családi adókedvezmények és a családi pótlék is: ezt bizonyítja a KSH táblája is.

2008 és 2022 között Magyarországon az átlagos infláció meghaladta a 75 százalékot, emiatt a családi pótlék egykori 12 200 forintos alsó összege ma már kevesebb mint 7 ezer forintot ér, a legmagasabb kiemelt támogatás értéke sem éri el a 15 ezer forintot 2008-as árakon számolva.

 

 

Kép: KSH
A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a családi pótlék átlagos összege:

 

  • 2022-ben: 23 769 forint;
  • 2021-ben: 23 753 forint;
  • 2020-ban: 23 676 forint;
  • 2015-ben: 23 902 forint volt.

Tavaly családi pótlékra 305 milliárd forintot fizettek ki a központi költségvetésből. 2015-ben 317 milliárd forint jutott erre a célra.

Egyébként Magyarországon a családi pótlék összege 2009. január 1-je óta változatlan.

Még meg is bírságolhatják

Annak a szülőnek, akinek most érettségizett a gyermeke egy módosított nyilatkozatot kell leadnia, amiben a változás dátumaként 2023. július 1-ét kell feltüntetni – válaszolták a Napi.hu-nak az RSM Hungary Adótanácsadó és Pénzügyi Szolgáltató Zrt. adószakértői.

Ebben meg kell jelölni, hogy az érintett gyermek után már nem jogosult a kedvezményre, és ez a nyomtatványt a július havi számfejtés előtt el kell juttatnia a munkáltatónak.

Az RSM adószakértője szerint a most érettségiző gyermekek szülei 2023. júniusában jogosultak utoljára családi adókedvezményre.

A szakértők kiemelték: ha valaki nem mondja le a családi kedvezményt, akkor jogosulatlanul veszi azt igénybe, így az év során adóhiánya keletkezik, amit az éves adóbevallás során rendezni kell.

A kedvezmény jogalap nélküli igénybevételének összegére még 12 százalék különbözeti bírságot is megállapítanak, amit meg kell majd fizetni az éves személyi jövedelemadó bevallásban.

De hangsúlyozták: nem kell különbözeti bírságot fizetni, ha ez az összeg nem haladja meg a 10 ezer forintot, de javítani kell majd a bevallásban, hogy nem volt jogosult a kedvezményre, illetve a jogosulatlanul igénybe vett kedvezmény összegét vissza kell fizetnie.