„Egy kormányváltás esetén teljesen új alapokra kell helyezzük a társadalompolitikát. A mi alapvetésünk az, hogy senki ne éljen a létminimum alatt, ehhez megnéztük mire van szükség, és a legegyszerűbben úgy lehet elérni, hogy bevezetünk egy garantált minimumjövedelem programot, ezt neveztük el szociális minimumnak. Létminimum alatt azok élnek, akik esetében az egy főre jutó háztartási jövedelem nagyjából 100 ezer forint, két fős háztartás esetén pedig körülbelül 150-170 ezer. A "szociális minimum" összege teljesen azonos lesz ezekkel a számokkal” - mondta Kanász-Nagy Máté a Telexnek.

A szociális minimum bevezetése hozzávetőleg százmilliárdos költségvetési tételt jelent, ami azonnal kiemelne kétmillió magyart a szegénységből. Hogy miből lehetne ezt az összeget előteremteni, még nem egyértelmű, mivel Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt nem támogat semmilyen adóemelést. (Bod Péter Ákos közgazdász ugyanakkor elárulta a háttérbeszélgetésen, hogy a szakértői csapatában az volt az uralkodó nézet, hogy több adókulcs kell, egy felső kulcs a legmagasabb jövedelműeknek.)

Az ellenzék választási győzelme esetén egyebek mellett az alábbi szociálpolitikai intézkedéseket tervezi:

  • Duplájára emelnék a családi pótlékot.
  • Bevezetnék a szociális minimumot, ami havi 100 ezer forint körüli garantált minimumjövedelem lenne.
  • Kiterjesztenék a települési támogatásokat, önkormányzati segélyezést.
  • Szociális bérlakásprogramot vezetnének be.
  • Bővítenék a közgyógyellátási keretet, amelynek keretében alacsony jövedelműek egészségügyi költségeihez járul hozzá az állam.
  • „Jelentős mértékben” emelnék a szociális dolgozók fizetését.
  • Utalványrendszert vezetnének be, hogy közvetlenül az érintettekhez kerüljön a szolgáltatások finanszírozása. Így ők dönthetnek arról, hogy melyiket, hol vásárolják meg, a fogyatékossággal élők kiszolgáltatottságát ez jelentősen lecsökkentené.
  • Megmaradna a családtámogatási rendszer és a rezsicsökkentés is, viszont mindegyiket „kinyitják lefelé”. A jelenlegi rendszerben a többet kereső, többet fogyasztó háztartások tudják a legjobban kihasználni ezeket a juttatásokat, ezt kiegyenlítenék az alacsonyabb keresetűek célzott támogatásával.