Tovább egyszerűsödhetnek a családtámogatási igénylések, amennyiben a módosításokat az Országgyűlés is elfogadja.

  • Egyes családtámogatási eljárásokban a korábbinál kevesebb dokumentumot kell benyújtani,
  • emellett megszűnik a tanulói/hallgatói jogviszony kötelező igazolása, így a szülőknek néhány kivételtől eltekintve nem kell majd beszerezniük az erről szóló igazolást.

Összesen több mint 30 intézkedés érhető el a családok számára. A legutóbb intézkedés, hogy a személyi jövedelemadó-mentességet 2023-tól a 30 év alatti, gyermeket vállaló anyákra is kiterjesztik. Ezek igénybevételének módját a kormányzat évről évre felülvizsgálja annak érdekében, hogy a magyar családok a korábbinál is kevesebb adminisztrációs kötelezettséggel tudják azokat igénybe venni. 

Tankötelezettség alatt nem kérhetnek igazolást

A mostani módosítási javaslatok értelmében egyebek mellett megszűnik a tanulói/hallgatói jogviszony kötelező igazolása.

Néhány kivételes esettől eltekintve a szülőtől vagy a tanulótól 2023. szeptember 1-jétől nem kérhető a tanulói jogviszony igazolása a tankötelezettség időtartama alatt, annak a tanévnek a végéig, amelyben a tanuló a tizenhatodik életévét betölti.

A tankötelezettség lejártát követően a tanuló érvényes diákigazolvánnyal igazolhatja tanuló/hallgató jogviszonyát egészen a felsőoktatási hallgatói jogviszony végéig.

A GYED-es szülők külön könnyítést kapnak

A minisztérium kitért arra is, hogy a tervezet eljárási könnyítést tartalmaz azon szülőknek, akik gyermekük után gyermekgondozási díjra (GYED) voltak jogosultak.

Esetükben 2024. július 1-jétől a gyermekgondozási díjra való jogosultság megszűnését követően hivatalból történik a gyermekgondozást segítő ellátás (GYES) megállapítása. Ezzel éves szinten százezernél is több biztosított szülő mentesül a kérelem benyújtásának kötelezettsége alól.

Külön élő szülőkre is gondoltak

A javaslat szerint a családi pótlék 50-50 százalékos megosztása iránti kérelmet a jövőben a különélő szülők egyike is benyújthatja majd.

További változás, hogy a vér szerinti apa is jogosulttá válhat az anyasági támogatásra,

ezáltal megigényelheti az anyasági támogatást abban az esetben, ha az anya az igénylést megelőzően elhalálozik és az apa gondoskodik a gyermekről.