Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A vádirat szerint az ügy két fővádlottja, egy 48 és egy 49 éves, baráti kapcsolatban álló, egymás üzleti tevékenységét is ismerő férfi 2009-2010-ben már követtek el bűncselekményeket, melyek miatt a bíróság elítélte őket.

Az ügyészség úgy írja le a 48 éves vádlottat, mint aki jól ismerte magát és a környezetére gyakorolt hatását, és ki tudta használni, hogy megnyerő modora és meggyőzőképessége bizalmat ébreszt az emberekben. Hamar elhatározta, hogy megélhetését a szabadulása után is mások megtévesztésével fedezi.

Kezdetben, bár törleszteni nem akart, magánszemélyektől kért kölcsön, majd a rokonait és korábbi rabtársait bírta rá stróman cégek alapítására, melyek nevében, eleinte önállóan, később a társával együtt, a teljesítés szándéka nélkül, minél nagyobb előleg megszerzése érdekében építési munkákat vállalt.

Nem minden a küllem

A vádlottak a beszállítókat és a kivitelezőket megtévesztették, és a beszerzett anyagok vételárát, illetve az elvégzett munkák ellenértékét csak részben vagy egyáltalán nem fizették ki.

A szálakat mozgató 48 éves elkövető annak érdekében, hogy a leendő ügyfelekkel elhitesse, jól prosperáló vállalkozásokat működtet, Balatonfüreden belvárosi villát bérelt és nagy értékű bérelt gépkocsival közlekedett.

A férfi építési vállalkozóként 2017-től 2019 végéig mintegy 40 sértettet vert át, akiknek összesen közel 63 millió forint kárt okozott.

Profilváltás után az egészségügyben is „szerencsét próbált”

A vádlott 2020 tavaszán, a Covid-19 járvány kitörésekor profilt váltott, és egészségügyi védőfelszerelések kereskedelmével kezdett foglalkozni.

2020 októberéig tizenegy hazai gazdasági társasággal került „üzleti” kapcsolatba, akiknek a bizalmát a kisebb megrendelések teljesítésével igyekezett elnyerni, később viszont már nem fizetett, s ezzel közel

60 millió forintos kárt okozott, illetve 104,6 millió forintot próbált megszerezni.

Durván nyerészkedtek a betegeken, a kamueszközöket a padláson tárolták

Újabb két szegedi orvost és egy szintén szegedi cégvezetőt gyanúsítanak az orvosi segédeszközökkel kapcsolatos csalási ügyben, így már negyvennégyre nőtt a költségvetési csalással gyanúsítottak száma - közölte a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI). Bővebben>>>

Állami cégnek kínált nemlétező arcmaszkokat

Ezen túl 2020 áprilisában 10 millió védőmaszkot kínált eladásra egy állami cégnek azzal, hogy 50 sázzalékos, mintegy 1 milliárd 270 millió forint előleg megfizetése után tud csak szállítani.

Fényképes árajánlatot adott, azonban a fotókon lévő, raklapokra csomagolt maszkokkal valójában nem rendelkezett és a beszerzésükre sem volt reális lehetősége. A szerződés megkötésére végül nem került sor, és így az állami cégnek nem keletkezett kára.

Az ügyészség a férfit 64 rendbeli csalással, bűntársait csalásokkal, közokirat-hamisításokkal, orgazdasággal vádolja, amely miatt három vádlottal szemben végrehajtandó szabadságvesztés, míg a társaikkal szemben közérdekű munka, illetve pénzbüntetés kiszabására, valamint az összes érintettel szemben bűncselekménnyel szerzett vagyont érintő vagyonelkobzást indítványozott a Veszprémi Törvényszék felé.