A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön kiadott első becslése szerint márciusban az export euróban számolt értéke 3,8, az importé 1,1 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest, az exporttöbblet 264 millió euróval 558 millió euróra csökkent. Az első negyedévben a kivitel 3,4, a behozatal 3,9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a 2,097 milliárd euró külkereskedelmi aktívum alig 54 millió euróval kevesebb a tavalyinál.

Az előzetesen vártnál alacsonyabb lett a külkereskedelmi mérleg márciusi többlete, "mindössze" 558 millió eurót tett ki, szemben a 800 millió euró körüli előzetes várakozással. Az év első három hónapját nézve azonban a 2,097 milliárd euró külkereskedelmi mérleg többlet továbbra is magasnak mondható - írta értékelésében Nyeste Orsolya, az Erste Bank szenior makrogazdasági elemzője.

Márciusban az export és az import euróban számított visszaesése nagyrészt a munkanaphatással, illetve az ipar vártnál gyengébb teljesítményével magyarázható.

Ami a kilátásokat illeti, az elkövetkező hónapokban mind az export, mind az import dinamikája pozitívba fordulhat a munkanapok torzító hatásának halványulásával párhuzamosan. Az export kilátásai továbbra is pozitívak, a főbb exportpiacok stabil növekedési kilátásainak köszönhetően. A belső kereslet folytatódó élénkülése miatt azonban az import dinamikája is erős lehet az elkövetkező hónapokban, és éves szinten várhatóan meghaladja majd az exportét. Így az éves külkereskedelmi mérleg többlet várhatóan elmarad majd a 2017-estől.

Bezavartak a hosszú hétvégék

Más magyarázatot talált Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője, aki szerint az ipari termelés visszaesésével összhangban csökkent a márciusi export euró értéke, amit az okozott, hogy idén márciusban két munkanappal kevesebb volt. Áprilisban ezzel szemben kettővel több munkanap volt, így az áprilisi adat kifejezetten erős lehet.

Az első negyedévben 54 millió euróval csökkent a külkereskedelmi többlet, ezzel enyhén negatívan járulhatott hozzá a GDP növekedéséhez, de jóval kisebb fékezőerőt fejtett ki, mint a tavalyi év során, amikor az első negyedévben az aktívum 284 millió euró csökkenése 1,5, az egész évi 1,642 milliárd euró pedig 1,8 százalékot vitt el a növekedésből.

A Takarékbank elemzői az év egészében arra számítanak, hogy a külkereskedelmi többlet mintegy 350 millió euróval mérséklődik a tavalyi 8,082 milliárd euróról, így összességében enyhén rontja a GDP növekedését, de jóval kisebb mértékben, mint a tavalyi évben. Így a GDP növekedési üteme 4,5 százalékra gyorsulhat, de nem zárható ki ennél dinamikusabb növekedés sem.

A tartósan magas külkereskedelmi többletnek köszönhetően a folyó fizetési mérleg és a külső finanszírozási képesség is tartósan többletet mutathat, ami hozzájárul a külső adósságok és így a külső sérülékenység meredek csökkenéséhez.