Józsa Terézia az MTI-nek elmondta, hogy értetlenül fogadták a törvényjavaslat rájuk vonatkozó passzusait. Hangsúlyozta, hogy a területi ellátási kötelezettség (tek) nélküli háziorvosok érdekében egyeztetés volt május 15-én az egészségügyért felelős államtitkárságon, az ott elhangzott szóbeli ígéretek ellenére a törvénytervezet - értékelése szerint - tovább ront a körzet nélküli alapellátók "már ma is tarthatatlan finanszírozási helyzetén".

Példaként említette, hogy a javaslat a kiegészítő díj folyósítását a továbbiakban a 600 fő feletti gyermekpraxisokra és az 1200 fő feletti felnőtt praxisokra korlátozza. Eddig ez gyermekparxisnál 300, felnőtt és vegyes szolgálat esetében 600 fő volt. A tek nélküli - gyűjtött kártyás praxissal rendelkező - háziorvosok azt szeretnék, ha a kiegészítő díjra jogosultak finanszírozása praxislétszámtól függően sávosan emelkedne.

Józsa Terézia az utóbbi évtized tendenciájának nevezte, hogy az OEP fokozatosan kivonul a körzet nélküli háziorvosok működésének és betegeik ellátásának finanszírozásából. Hozzátette, hogy jelenleg egy átlagos méretű tek nélküli praxis bevétele alig több mint fele egy azonos környezeti és személyi feltételekkel működő körzettel rendelkező praxisénak.

Ez indokolatlan és tarthatatlan - mondta. Úgy vélte, hogy a kiegészítő díj emelésén kívül a praxisok teljesítményarányos finanszírozására is szükség lenne, ami biztosíthatná, hogy a nagyobb létszámú és/vagy betegeiket magasabb színvonalon ellátó praxisok többletjövedelemhez jussanak.

Azt is szeretnék elérni, hogy a finanszírozást egészítsék ki a területi ellátási kötelezettséggel rendelkező szolgáltatókat 2015 januárjától megillető új OEP finanszírozási tétellel, a rezsiköltség hozzájárulással.