A közelmúltban több házaló ügynök kisgyermekes családokat keresett meg a Magyar Államkincstár nevében Kincstári Start-értékpapírszámla nyitása és Babakötvény értékesítése ürügyén. A kincstár a honlapján arra hívja fel a figyelmet, hogy ilyen jellegű ügynöki tevékenységet a nem végeznek. 

Bár az elmúlt években az intézmény számos kényelmi szolgáltatást vezetett be (WebKincstár, MobilKincstár, TeleKincstár, elektronikus számlanyitás), Kincstári Start-értékpapírszámla nyitása érdekében sem telefonon, sem személyesen nem keresi fel jövendőbeli, illetve jelenlegi ügyfeleit, és házhoz sem megy. A személyes megjelenés nélküli, elektronikus úton történő üzleti kapcsolat létesítését a Kincstár kizárólag az Ügyfélkapu felületen keresztül végzi.

A fiatalok életkezdési támogatásáról szóló törvényben foglaltak szerint kizárólag a kincstár jogosult Start-értékpapírszámla megnyitására és vezetésére, és a kincstár mint a Babakötvény kizárólagos forgalmazója nem bízott meg harmadik felet az értékpapírok terjesztésével, forgalmazásával, illetve semmilyen „házaló” tevékenységgel.

Az intézmény arra kéri azokat, akiket felkerestek a kincstár nevében, haladéktalanul értesítsék erről a telefonos ügyfélszolgálaton.