Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Múlt hét óta tömegesen panaszkodnak a különböző fórumokon ismeretlen külföldi számokról érkezett telefonhívásokra a mobilosok. Sokan felvették a rejtélyes csörgetéseket, de nem válaszolt senki a vonal túlsó végén. A fogadott hívásért a hazai hálózaton nem számítanak fel díjat, de a visszahívás sokba kerülhet, a csalók éppen erre építenek - ahogy arról kedden az Index is írt.

Este pedig már a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH), a Magyar Telekom, a Telenor Magyarország és a Vodafone Magyarország is reagált az ügyre: a gyanús külföldi hívás fogadása nem növeli az előfizetői számlát, de ezeket a számokat nem szabad visszahívni, mert csalási kísérlet is állhat mögöttük - írja az MTI.

Az emelt díjas hívásokat vagy szöveges üzeneteket a szolgáltatók alapbeállításként blokkolják, ezért csak a tiltás feloldását kérvényezőknek kell számolniuk ilyenek miatt többletköltséggel, de ha nem emlékszik rá, hogy jóvá hagyta volna ezt, akkor semmiképpen se hívja vissza a külföldi számokat.

Ezek tárcsázása, ha a hívásokat fogadják is, minden esetben növeli a számlát, a külföldi hívások Magyarországon kívüli fogadásánál pedig az érintett szolgáltató általános külföldi díjtételeivel kell számolni. Uniós tagállamokban, valamint Norvégiában, Izlandon és Liechtensteinben többnyire nem, de más országokban rendszerint fizetni kell a bejövő hívásokért.

A közlemény szerint az elmúlt napokban számos panasz érkezett külföldről - több szomszédos államból, valamint Csehországból, Lengyelországból vagy Oroszországból, esetleg Ugandából, Burundiból, Grenadából vagy Szamoából - érkező hívások miatt. A jelenség vélhetően egy újabb wangiri, amelynek lényege, hogy csalók nemzetközi telefonszámról tömegesen próbálnak gyanútlan embereket rávenni arra, hogy az adott - vélhetően emeltdíjas - számot visszahívják.

Ilyen kísérletek időről időre előfordulnak, ezért a hatóság és a szolgáltatók azt javasolják az ügyfeleknek, hogy bizonytalan eredetű külföldi hívásokra és üzenetekre ne válaszoljanak. A hívások véletlenszerűek is lehetnek, mivel a telefonszámok generálására számítógépes programok is képesek, az elkövetők elérhetőségét pedig folyamatosan tiltják le a szolgáltatók - áll a közleményben.

A fotó forrása: Shutterstock.