Ez függ a háború végének időpontjától és az addig lezajló eseményektől, elég megnézni a minapi gázelzárásokat, amelyek hatására ismét megugrottak az árak.

Sok függ attól, hgy sikerül-e az unióval megállapodni, az uniós forrásokhoz hozzájutni. Ha e két feltétel teljesül, 500 milliárd forintos, elhúzódó háború és uniós megegyezés nélkül akár 1700 milliárdos is lehet - mondta Csányi Sándor, az OTP Bank első embere az InfoRádió Aréna című műsorában.

Értékelése szerint a hitelezésben még nem látható lassulás, az elmúlt években jelentős növekedés volt a lakossági és a vállalati szegmensben is. Az év első részében utóbbi továbbra is nő, de nyilvánvaló, hogy az emelkedő kamatszintek mellett a jelzáloghitelezés lassul. Várakozása szerint idén 9 százalékos infláció, 3,5 százalék körüli GDP-növekedés és 7-8 százalékos fizetésimérleg-hiány lesz Magyarországon, valamint 360-390 közötti forintárfolyam.

2022-ben nem olyan rossz, de nem túl jó évet vár a bankszektorban. Nyilvánvalóan kevesebb pénz marad most az adósságok kifizetésére a lakosságnál a dráguló élelmiszerek és egyéb háztartási rezsiköltségek miatt, de az elmúlt évek vásárlóerő-növekedése most segítség lehet - fogalmazott Csányi Sándor.

Háborús helyzet

A hitelezésre a háborúnak is van hatása, Ukrajnában és Oroszországban jelentős hatása van az OTP hiteltevékenységére. A banknak a két országban összesen körülbelül 1 milliárd eurónyi tőkéje van és 5 milliárd körüli az együttes mérlegfőösszeg. Ukrajnában a háború ellenére a mintegy 85 bankfiókból 60-70 körülit folyamatosan nyitva tudtak tartani, nem állt le a hitelezés sem. Az elmúlt hetekben újraindították még nagyobb ütemben az agrárhitelezést Ukrajnában, erre jelentős igény van most.

Oroszországban a szankciók miatt nehéz a működés, érezni a gazdaságon a háború hatását, emiatt még óvatosabbak vagyunk, mint korábban. Főleg a fogyasztási hitelezésben voltunk jelentősebb szereplők, ezt folytatjuk, de szigorúbb kockázatkezelés mellett. Oroszországban a gazdaságban recessziót várok, tehát óvatosabbaknak kell lennünk. Szigorodnak a hitelfelvételi kritériumok, kevesebb kérelem megy át a szűrőn - tette hozzá az OTP vezére.

Magyarország felől nem éreznek nyomást, hogy az orosz piacot hagyják ott, ám Ukrajnából különböző szintű vezetőktől folyamatosan érkeznek az ilyen impulzusok, és a befektetők részéről is éreznek ilyen nyomást. Jelenleg is van 8750 dolgozó, jelentős fiókhálózat, IT-befektetések - nehéz ebből kiszállni, kivéve ha jelentkezne egy kívánatos árat kínáló befektető. "Még véletlenül se adnék tippet arra, hogy mennyi az elfogadható ár" - jegyezte meg Csányi.

Tartós ársapka

Az ársapkával kapcsolatban a bankvezér azt mondta: átmeneti ideig lehet ilyen intézkedésekkel korlátozni az árakat, ám tartósan nem, mert az ipar és a kereskedelem is reagál.

Most elsősorban a kereskedelmet érinti az árstop, és már elkezdett nőni az import termékek aránya, pedig ezek rosszabb minőségűek. A tartós ársapka nem fér össze az élelmiszerből önellátó Magyarország céljával - fogalmazott Csányi Sándor.