Medveczky Balázs, az MTV ügyvezető alelnöke levélben tájékoztatta Gyárfás Tamást, a MÚSZ elnökét, hogy az MTV visszavonja a 2008. szeptember 22-én, a 2010. évi úszó Európa-bajnokságra, az Európai Úszó Szövetségnek benyújtott pályázat nélkülözhetetlen elemét, a tévéközvetítésre vonatkozó garanciát, ami példátlan lépésnek számít.

Könnyen elképzelhető, ezzel Budapest lemondhat az esemény megrendezéséről.

Az MTV közleménye szerint szándéka ellenére kényszerül arra a Magyar Televízió, hogy lemondjon az isztambuli rövidpályás úszó Európa-bajnokság, valamint a jövő évi budapesti Úszó, Műugró, Szinkronúszó és Nyíltvízi Európa-bajnokság közvetítéséről. A műsorkészítésre fordítható jövő évi források felének elvonása után nem maradt más lehetősége a köztévének - áll a közleményben.

Kedden Schulek Csabától, az MTV Telesport főszerkesztője tájékoztatta a Magyar Úszó Szövetséget, hogy a televíziós a korábbi évekkel ellentétben nem sugározza a 2009. december 10. és 13. között Isztambulban zajló rövidpályás Európa-bajnokságot. Nem kizárt, hogy a rövidpályás úszó Eb-n akár 4-5 magyar aranyérem születik.

A 2010. évi budapesti és balatonfüredi úszó Európa-bajnokság a jövő évi versenyprogram egyik, ha nem a legrangosabb hazai rendezésű nemzetközi eseménye. A Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) az Európai Úszó Szövetség felé kötelezettséget vállalt, ennek semmissé nyilvánítása a LEN-nel a kormány- és a tévés garancia által megkötött szerződés alapján nem csak súlyos anyagi, hanem hatalmas erkölcsi veszteséggel is jár. Az Eb-rendezés lemondása nem pusztán a magyar úszósportot, hanem a magyar sportot is lejáratja - áll a közleményben.

A rövidpályás úszó Eb közvetítésének elősegítése érdekében a MÚSZ írásban kérte az MTV-t, hogy más megoldás híján - mint történt ez sok más esetben - a riporter az ingyen érkező kép alapján itthonról közvetítsen (az EBU és a LEN közötti szerződés értelmében a képet valamennyi EBU-tag, így az MTV ingyen kapja meg).

Csoportos létszámcsökkentés az MTV-ben

Újabb válságkezelő lépésekről döntött a Magyar Televízió menedzsmentje, mert a parlament többsége minden fillér költségvetési céltámogatást elvont az egyébként is alulfinanszírozott közmédiumtól. Hamarosan csoportos létszámleépítés lesz, és a jelenlegi formájában a kollektív szerződés sem maradhat hatályban - írja a cég közleményben.

Miután az Országgyűlés többsége megszavazta, hogy az MTV jövőre ne kapjon 9,4 milliárd forint költségvetési céltámogatást, a 33 éve működő regionális stúdiók felszámolására kényszerül a Magyar Televízió. Erről Medveczky Balázs ügyvezető alelnök értesítette a vidéki műsorkészítők munkáját felügyelő hírigazgató-helyettest. Azt kérte tőle, hogy kezdje meg a stúdiók megszüntetéséhez vezető előkészítő munkát.

A stúdiók bezárása elbocsájtásokkal is jár. Az ügyvezető alelnök ezért írásban tájékoztatta a miskolci, a pécsi és a szegedi regionális munkaügyi központokat az MTV csoportos létszámcsökkentési tervéről. Várhatóan 160 munkatárs munkaviszonya szűnik meg.

Az ügyvezető alelnök emellett írásban azt közölte a három reprezentatív tévés szakszervezet vezetőivel, hogy a kollektív szerződés részleges felmondására kényszerül a munkáltató. Képviselőikkel hamarosan egyeztető megbeszélések kezdődnek. Ezek végeredménye az lehet, hogy bizonyos jövedelem felett megszűnnek az úgynevezett választható béren kívüli juttatások.