A gyermek megszületését követő hat hónapban jobb anyagi körülmények közé kerül a család, mint azt megelőzően. Ugyanis a csed után csak személyi jövedelemadót kell megfizetni, nyugdíjjárulékot és társadalombiztosítási járulékot nem - magyarázta Novák az MTI szerint a sajtótájékoztatóján.

Minderre a jövő évi költségvetésben - egy módosítás nyomán - 14,25 milliárd forint áll rendelkezésre, és a tervek szerint 80 ezer családot segít majd az intézkedés.

QP | Quality Placement

Az államtitkár azt mondta, hogy a 2010 óta zajló családbarát kormányzás célja a gyermekvállalás előtti akadályok elhárítása, az, hogy semmilyen hátránnyal ne járjon a családok számára a gyermekvállalás, sőt jobb anyagi körülmények közé kerüljenek, mintha nem vállaltak volna gyermeket. Ezt szolgálja a csed összegének megemelése is.

A gyakorlatban ez azt jelent, hogy ha egy nőnek a gyermekvállalás előtt bruttó 350 ezer forintos havi fizetése volt, az 232 750 forintot jelentett nettóban eddig. A módosítás után a csed folyósításakor a nettó jövedelme 297 500 forint lesz, ami közel 30 százalékos emelkedést jelent.

Közölte azt is, hogy a csedet azok a nők vehetik igénybe, akik a szülést megelőző két évben legalább 365 napon keresztül biztosítottak voltak. Az ellátás jár az örökbefogadó szülőknek is a gyermek hat hónapos koráig.