"Éppen elég teher volt az egész lakosság számára, hogy elérjük a stabilitást, hiszen Magyarország végül is az elmúlt száz év legnagyobb gazdasági válsága közepette három százalék alá szorította a költségvetési hiányt" - fogalmazott a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára a Wirtschaftsblattnak adott interjúban.

Cséfalvay Zoltán úgy vélekedett, korábbi választási években képződött deficitek sokat ártottak a tartós gazdasági fejlődésnek. "Tanultunk a történelemből. A végre elért stabilitást fenn kell tartani a jövőben is" - tette hozzá.

2013-ban a konvergencia-program szerint jelenleg 0,7 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány, de a valós adat Cséfalvay Zoltán megítélése szerint ennél kedvezőbb is lehet, főként az autóiparban történt befektetéseknek, illetve termelésbővülésnek köszönhetően. Hosszú idő után először a bérek reálértékének emelkedése várható, a tavalyi szárazság okozta egyszeri hatás a mezőgazdasági szektorban pedig remélhetően az idén nem ismétlődik meg - fejtette ki.

Az államtitkár értékelése szerint az uniós gazdaságra vonatkozó jelenlegi előrejelzések alapján 2014-ben legkevesebb 1,5 százalékkal bővülhet a magyar gazdaság.

Cséfalvay Zoltán a lap kérdésére válaszolva úgy vélekedett, hogy a gyenge forintárfolyam nem tartós versenyelőny, hanem "mankó, amire egy gyenge nemzetgazdaság rövid távon támaszkodni tud".