Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A korábbi hónapokhoz viszonyítva ez a legalacsonyabb havi összeg, amivel a nemzeti fizetőeszközt igyekeztek erősíteni - derül ki a cseh jegybank devizatartalékairól kiadott közleményből, amiről az MTI számolt be.

A mostani intervenciós időszak számaioz képest ez igen visszafogottnak nevezhető: A májustól októberig tartó időszakban ugyanis a jegybank 25,6 milliárd eurót fordított a korona árfolyamának erősítésére, ami a nemzeti bank áprilisi devizatartalékainak 15,9 százaléka - mutatott rá Jaromír Gec, a Komercní Banka elemzője.

A Cseh Nemzeti Bank bevatkozásaival támogatja a koronát, hogy annak árfolyama ne csökkenjen, s ne emelkedhessen a begyűrűző infláció. A jegybanktanács ezt az eszközt részesíti előnyben az alapkamat emelése előtt

 

- hangsúlyozta az elemző..

Petr Dufek, a Creditas Bank fő gazdasági szakértője szerint a korona a jegybank támogatása nélkül is jól tartotta magát. Szerinte

a jegybank hozzáállása a devizapiachoz olyan stabilizációs tényező, amely elriasztja a spekulánsokat, akiknek eddigi próbálkozásai rendre kudarcot vallottak.

 

A CTK cseh hírügynökség által megszólaltatott elemzők egyetértettek abban, hogy a jegybank, tekintettel a magas devizatartalékaira, még a jövő év első felében szükség esetén folytathatja az árfolyampolitikába történő beavatkozásait. "Ez a CNB számára is kedvező, mert megszabadulhat a túl magas devizatartalékaitól, amelyek nem hoznak sok hasznot neki" - jegyezte meg Dufek.

A cseh jegybank legutóbbi prognózisa szerint az idén egy euró átlagos értéke 24,60 korona, jövő évben pedig 24,80 korona lesz. Kedden este a prágai tőzsdén piaczáráskor egy euróért 23,14 koronát adtak.

Volt miből megerősíteni a koronát

Érdemes mindehhez azért hozzátenni, hogy a cseh jegybanknak volt miből erősíteni a koronát: Csehország devizatartaléka hozzávetőleg 130-132 milliárd euróra rúg. Csak összehasonlításképpen: a magyar tartalék az elmúlt egy évben 34 milliárd és 38,5 milliárd euró között ingadozott. A Magyar Nemzeti Bank monetáris eszköztára a cseh jegybankéhoz képest igencsak korlátozott: az utóbbi időben nagyjából kimerült abban, hogy kiugróan komoly kamatemelésekkel igyekezett stabilizálni a forint árfolyamát.