A társaság tájékoztatta a személyzetet képviselő szakszervezetet, hogy mind a 430 dolgozóját elbocsáthatja. Ezt az érdekképviselet megerősítette - olvasható a portálon.

A munkavállalókat nem tájékoztatták arról, hogy a cég hogyan akarja a következő heteket átvészelni.

A Hospodárske Noviny cseh lap információi szerint a nemzeti légitársaság anyagi helyzete soha nem volt olyan rossz, mint most. A járvány okán bevezetett utazási korlátozások miatt bevételei minimálisra redukálódtak, áruszállításból sem tudnak megfelelő mennyiségű pénzt szerezni.

A cseh légitársaság tulajdonosa, a Smartwings Group még tavaly támogatást kért a kormánytól, 1 milliárd korona (13,8 milliárd forint) vissza nem térítendő állami mentőövre tartottak igényt, ennek az összegnek a legnagyobb része a Czech Airlines-nál landolt volna.

A kormányzat azonban részben politikai okok miatt megtagadta a segítség nyújtását. Nem tetszett a cseh vezetésnek, hogy a cég kínai befektetője, az állami irányítású CITIC Group nem akart tőkét emelni a társaságban. a kínaiak még tavaly el is akarták adni a Smartwingsben lévő részesedésüket, de nem tudtak megállapodni az árról.

A Czech Airlines vesztét okozhatja az is, hogy a Smartwings beáldozhatja a céget a csoport túlélése érdekében, cserébe viszont a piacról tudna hitelt szerezni.

Az elmúlt évben a Smartwings csoport utasforgalma 80 százalékkal 1,8 millióra csökkent, de már a 2019-es év sem volt teljesen zökkenőmentes a Boeing 737 MAX-ok repülési tilalma miatt.