Van olyan iskola, ahol 500-1000 forint az osztálypénz egy hónapban, de a különböző fórumokon olvasható olyan bejegyzést, melyben arra panaszkodnak a szülők, hogy 5 ezer, sőt 10 ezer forintot is be kell fizetniük - olvasható a portálon.

Az iskolák rendszerint ezt a pénzt már az év végi kirándulásokra teszik félre, kisebb nagyobb ajándékokra, amit a mikulásünnepségeken, farsangkor kapnak meg. De az sem ritka, hogy valahol tisztasági csomagra gyűjtene, vagy "fénymásolópénzt" szednek, 600 forintot.

A jogi háttér

"A törvényesen és etikusan működő állami fenntartású iskolában, kollégiumokban és az önkormányzati fenntartású óvodákban semmilyen pénzt nem lehet követelni, sem kérni a szülőktől" - írta Keszei László, a Fővárosi Szülők Egyesülete a Gyermekekért (FŐSZEGY) elnöke. A szülők akkor is fizetnek osztálypénzt (csoportpénzt), ha tilos vagy meghaladja anyagi teherbíró képességüket, vagy nem látják át, mire fordítják a beszedett összegeket! De mivel az osztálypénz, óvodai csoportpénz szedése több évtizedes hagyomány Magyarországon, éppen ezért a szülők fejében meg sem fordul, hogy esetleg ne fizessék ki.

Figyelmeztet: a számviteli jogszabályok értelmében az oktatási intézményeknek a szülőktől, tanulóktól beszedett minden forintról hivatalos elismervényt, kérésre számlát kell kiadni, be kell vételezni a pénzeket a házipénztárba, könyvelni kell, vagyis el kell számolni minden forinttal.

Ez nagyon gyakran elmarad, legtöbbször borítékok cserélnek gazdát mindenféle hivatalos elismervény vagy későbbi elszámolás nélkül. A legtöbb helyen ma már nem is a pedagógus, hanem a szülői közösség egy tagja, vagy egy önkéntes pénztáros gyűjti be az osztálypénzt, de az óvoda, iskola területén a szülők sem szedhetnének pénzt szülőtársaiktól.

Keszei szerint gyakran az okoz problémát, hogy a nemfizetőket megalázó módon, esetleg nyilvánosan figyelmeztetik, ha nem tudják havi rendszerességgel odaadni a megszavazott összeget. Éppen ezért a szülő szervezet mindenkit arra buzdít, hogy ne fizessék be az osztálypénzt, csoportpénzt és még csak véletlenül se vállalják el a szedését - írja a Pénzcentrum.hu.

Kép forrása: Shutterstock