A csemegekukorica idei szezonja, a betakarítás - amennyiben optimálisak lesznek az időjárási körülmények addig - július közepén indul, a korai fajtákkal. Az állományok a szélsőséges tavaszi időjárás ellenére jó állapotban vannak, így várhatóan a minőség is jó lesz - derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) felméréséből. A kamarai adatok szerint a július eleji viharok a szabolcs-szatmár-beregi termőterületeken okoztak károkat, ezek felmérése még folyamatban van.

Magyarország Európa legnagyobb csemegekukorica-termelője és legjelentősebb exportőre. Az elmúlt években átlagosan 30-34 ezer hektárnyi területen termesztettek csemegekukoricát az országban, a hazai termőterülettel első helyen állunk Európában. Utánunk Franciaország következik, de folyamatosan bővül Lengyelország és Ukrajna termelése is. Hazánk a világ három legnagyobb csemegekukorica-termelője közt van.

Egyre többen eszik frissen

Az évi 500-600 ezer tonna termés kétharmadát a konzervipar, harmadát a hűtőipar dolgozza fel. A magyarországi csemegekukorica-konzerv gyártó vonal átlagos kapacitáskihasználtsága 2016-ban 67,8 százalék volt, átlagosan 77 napon, napi 23 órát dolgoztak ezekben - derül ki a NAIK Agrárgazdasági Kutatóintézet adataiból. Ugyanebben az évben a termelésben részt vevő első öt vállalat a teljes feldolgozott mennyiség 96 százalékát adta, ezek kapacitás-kihasználtsági mutatója 73,1 százalék volt. A feldolgozóüzemek 33 százaléka működtette 80 százalék feletti kihasználtsággal csemegekukorica-gyártó vonalát.

A feldolgozás mellett évről évre emelkedik a frissen vagy főttként eladott csemegekukorica mennyisége is. Tavaly közel 300 ezer tonna készterméket szállítottunk a világ minden részére. A csemegekukorica ízét elsősorban a benne lévő cukortartalom határozza meg, amely zsenge, úgynevezett tejes-érési állapotában a legnagyobb. Ennek megfelelően - a piaci trendeket követve - az elmúlt évtizedben fokozatosan elterjedt "szuperédes" fajták aránya mára már 7 százalékra nőtt a magyar termesztésben is.

A termékek 95 százaléka exportra kerül

Hazánk klimatikus és talajadottságai kitűnőek a csemegekukorica-termeléshez, ami a magas termesztéstechnológiai színvonallal és a feldolgozóipar műszaki, technológiai szintjével együtt garantálja a jó hozamokat és a kiváló minőséget. Ez a legnagyobb mennyiségben termesztett ipari zöldségféle Magyarországon, a hazai termőtájak közül kiemelkedő Hajdú-Bihar megye a maga 14 ezer hektáros termőterületével, de Szabolcs-Szatmár-Bereg, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád és Jász-Nagykun-Szolnok megyében is 3-4 ezer hektáros termőterületek vannak. A csemege termőterület több mint 70 százaléka öntözött, ennek is köszönhető a nagy termésmennyiség.

Az itthon előállított csemegekukorica-termékek közel 95 százaléka az exportpiacokra kerül. Konzerv csemegekukoricából több mint 200 ezer tonnát exportáltunk tavaly, 60 milliárd forint értékben, míg fagyasztott áruból 72 ezer tonnát, ennek értéke 16,6 milliárd forint volt. Ezzel az egyik legjelentősebb agrár-exportcikkünkről van szó. Legnagyobb piacaink Németország, az Egyesült Királyság, Franciaország, Lengyelország és a környező országok, de termékeink eljutnak a világ szinte minden tájára.

A magyarok keveset esznek belőle

A hazai csemegekukorica-fogyasztás viszont eléggé alacsony, mindössze évi 1-1,5 kilogramm személyenként, ehhez jön még a friss áruként elfogyasztott mennyiség, de arról nincsenek pontos adatok. A csemegekukoricát felhasználhatjuk főzve köretnek, vagy azok kiegészítésére, más zöldségekkel együtt savanyúságnak, de a salátáknak is igen kedvelt kiegészítője. Az üzletekben leginkább konzerv és fagyasztott formában kapható, s már hazánkban is egyre kedveltebb az előfőzött vákuumcsomagolt kiszerelés.

A csemegekukoricának jelentős a tápértéke, kitűnő ízanyagai mellett sok energiát is szolgáltat. Száz grammonként 3-4 gramm fehérjét, 20 gramm szénhidrátot, 8-12 milligramm C-vitamint, illetve vasat, foszfort, karotint és meszet is tartalmaz.