A Szabadbattyán-Balatonfüred vasúti vonalszakaszon a tavaly őszi leállást követően, a vágányzár megszűnik, 2021. május 31-én, üzemkezdettől ismételten megindul a vasúti forgalom - közölte a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. 

A szakaszon ütemtervnek megfelelően elkészült a munkálatok legnagyobb része, így az utazóközönség már használatba veheti az átépített vasútállomásokat Polgárdiban, Balatonkenesén, Balatonfűzfőn és Alsóörsön. A fejlesztés eredményeképpen a keleti medence állomásai és megállóhelyei gyorsabban lesznek elérhetőek a nyári menetrend kezdetétől.

Elkészült a felsővezeték-hálózat és a villamos betápláláshoz szükséges infrastruktúra, befejeződtek a vasúti pálya- és állomásátépítési munkálatok, valamint megtörtént a biztosítóberendezés üzembe helyezése és a felsővezeték feszültség alá helyezése is. A sikeres üzemi próbák lezajlottak, 2021. május 25. óta villamos vontatású próbamenetek közlekednek Szabadbattyán és Balatonfüred között. Az idei nyári menetrend ennek megfelelően már villamos üzemmel fog elindulni – várhatóan 2021. június 19-én. A mozdonycsere új helyszínen, a korábbi székesfehérvári állomás helyett Balatonfüreden történik majd meg.