Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Orban Viktor magyar miniszterelnök pártja sokkoló vereséget szenvedett a nagy figyelemmel kísért polgármester-választáson, amely felvillanyozhatja a töredezett ellenzéket hat héttel a parlamenti választások előtt - írja a Bloomberg megjegyezve, hogy az országot vezető koalíció dominanciája nem változott a magyar politikai életben. A brit Guardian szintén a Magyarországot vezető párt mellbevágó kudarcáról ír.

Valamivel finomabban fogalmazott a kínai állami hírügynökség, a Xinhua, amely szerint Orbán Viktor csípős vereséget szenvedett el az időközi választáson, amelyen pártja, a Fidesz jelentős különbséggel vesztett mindössze néhány héttel a parlamenti szavazás előtt. A Reuters szerint kínos a bukás Orbán Viktor pártjának és Lázár János kancelláriaminiszternek, Hódmezővásárhely volt polgármesterének.

A magyar elemzők úgy vélik, hogy a hódmezővásárhelyi választás főpróbája volt az áprilisi voksolásnak - említi meg a kínai hírügynökség és a brit sajtóorgánum.

Váratlan

Abban a külföldi média is egyetért a magyarral, hogy a Fidesz egyik bástyájának számító városban az eredmény váratlan. A Bloomberg megemlíti, hogy Hódmezővásárhely az elmúlt két évtizedben folyamatosan fideszes irányítás alatt állt. A hírforrások kiemelik a jelentős különbséget (57,5-41,5 százalék), amellyel az ellenzéki jelölt nyert.

A Reuters megjegyzi, hogy a legutóbbi parlamenti választásokon a szavazók 58,8 százaléka vett részt a dél-alföldi városban, míg most 62,4 százalékos volt a részvétel. A Xinhua emlékeztet rá, hogy a 2014-es parlamenti választáson az ottani körzetben a Fidesz a szavazatok 61 százalékát kapta, a Jobbik 17,1, az MSZP 14,9 százalékkal végzett a második, illetve a harmadik helyen.

Rezonált

A Bloomberg szerint a győztes Márki-Zay Péter üzenete, miszerint elég volt a korrupcióból és az emberek megfélemlítéséből, rezonált a szavazók gondolataival. Magyarország az elmúlt öt évben az összes többi EU-tagállamnál nagyobbat zuhant a Transparency International korrupciós listáján. A civil szervezet szerint a korrupció rendszerszintű és felülről irányított az országban. Ezeket a vádakat a kormány visszautasította.

A szavazás végeredménye annyira eltér a közvélemény-kutatásokban mutatkozó Fidesz-fölénytől, hogy többen megkérdőjelezik az utóbbiak megbízhatóságát. A Bloomberg idézi Vona Gábort, a legnépszerűbb ellenzéki párt, a Jobbik elnökét, aki szerint a felméréseket a kukában kellene elhelyezni. Szerinte a választókat megfélemlítik Magyarországon. A Fidesz ezzel szemben arra hívta fel a hírügynökség figyelmét, hogy az elmúlt évben 17 önkormányzati választásból 14-et megnyert.

Reménykedhetnek

Az amerikai AP idézi Török Gábor politológust, aki szerint a hódmezővásárhelyi győzelem nyomán az ellenzék hihet abban - akár megalapozott ez, akár nem -, hogy van esélye a győzelemre. A Xinhua a merce.hu-t idézi, amely szerint a vasárnapi eredmény megtöri a Fidesz legyőzhetetlenségének mítoszát. A kormánypárt fő gondja, hogy a hódmezővásárhelyi győzelem reményt nyújt az ellenzéki szavazóknak, ezért többen mehetnek el közülük szavazni április 8-án.

A parlamenti választás tétje, hogy mekkora többséget szerez a Fidesz - emelte ki az elemzői várakozások közül a Guardian. Ha nem ismétlődik meg a négy évvel ezelőtti eredmény, azaz a kormánypárt nélkülözni lesz kénytelen a kétharmados fölényt, akkor fellazulhat Orbán Viktor miniszterelnök szoros ellenőrzése a hatalom felett.

A fotó forrása: Pixabay