Tovább folytatódott a cégek számának csökkenése márciusban is, így decemberhez képest már közel 5000 céggel lett kevesebb a hazai társas vállalkozások száma – írja a Piacesprofit.hu.

  • Az elmúlt 3 havi cégbezárás 1 százalékát jelentette a meglévő cégeknek.
  • Márciusban 30 százalékkal kevesebb cég alakult a megszűnésekhez viszonyítva, ezzel már 6. hónapja kevesebb az újonnan alapított cégek száma, mint a megszűnő cégeké.

Megugrott az aktív munkakeresők száma, de kevesebb pozícióból válogathatnak

Az első negyedévben megnőtt a munkavállalói jelentkezések száma az előző év azonos időszakához képest, miközben a vállalatok 18 százalékkal kevesebb állást hirdettek meg. Az ország területén mindössze Heves és Hajdú-Bihar megyében került ki a tavalyinál több betöltésre váró pozíció a vizsgált három hónapban. Bővebben>>>

Idén szűnt meg a legtöbb cég

Szezonálisan, az előző évek márciusi értékeihez képest az idén történt a legtöbb megszűnés – 3699 –, ami az elmúlt hat év átlagát 26 százalékkal haladta meg, míg cégalapítás tekintetében elmaradt az elmúlt 6 év átlagától.

A megszűnések 70 százaléka végelszámolás volt, miután a tavalyi kata-törvény módosítását követően magas számban indultak el ilyen típusú eljárások.

végelszámolások magas arányának pozitívuma, hogy a végelszámolással megszűntetett cégek nem hagynak maguk mögött adósságot – értékelte Alföldi Csaba, az OPTEN céginformációs szakértője.

Felülmúlta a lélektani határt a felszámolások száma

Márciusban a megindított eljárások száma mintegy 11 ezer volt, ami a cégek több mint 2 százalékát érintette.

Ez az eljárási szám jellemzően olyan esetekben volt magasabb az elmúlt öt évben, amikor valamilyen intézkedés eredménye tükröződött vissza (például a moratórium eltörlése, vagy a kata-törvény).

  • Az eljárások többsége, 60 százaléka végrehajtási eljárás,
  • de a felszámolási eljárások száma is kiemelkedő, meghaladta a 2000-es nagyságot. Az elmúlt hat év távlatában megközelítőleg sem található hasonló, mint a márciusi érték.

Ez négy-ötszöröse az elmúlt évek átlagos felszámolási eljárásainak, akár a koronavírus előtti időszakot is figyelembe véve. Március már a hetedik olyan egymást követő hónap, amikor a felszámolási eljárások az ezres számot meghaladták.