Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Magyar Államkincstár nyugdíjfolyósító részlegében 123 státust kell megszüntetni. A kormány nem kérdezte, szakmailag indokolt-e elküldeni onnan is embereket, ahol eddig is óriási volt a munkaerőhiány, ezért utólag próbálják kitalálni az új mérethez igazodva a feladatok elosztását - írja a Népszva.

Mindezt a szervezet különböző szintű vezetői mondták Szél Bernadett független országgyűlési képviselő kérdéseire válaszolva, aki élve képviselői jogával, látogatásra jelentkezett be a héten a NYUFIG Váci úti irodaházába. Egy levegőtlen üvegkalitkában érezte magát - nyilatkozta a napilapnak a Váci úti szocreál toronyházban tett látogatás után.

Ugyanakkor nem a meleg miatt járnak hajnali 5-fél 6-ra dolgozni az alkalmazottak, hanem mert napi 12 órás munkával sem lehet időben végezni a feladatokkal, olyan kevesen vannak, ráadásul a túlórákat nem fizetik ki nekik (a cikk ezen állítását az államkincstár tagja, lásd keres írásunkat - a szerk.).

Az irodákban és sok emeleten a folyosókon is rendszerezett halmokban állnak azok az akták, amelyeket nem tudtak időben feldolgozni. Nyugdíjas szervezetek tagjai végzik a régi akták digitalizálását, szinte fillérekért. A képviselő egy 84 éves dolgozóval is találkozott ebben a csoportban, s megtudta, hogy 30 kilométer hosszan lehetne egymás mellé rakni a régi papírokat. Ezek beszkennelésének felénél járnak.

Megszólalt az államkincstár

A Magyar Államkincstár portálunkhoz eljuttatott megjegyzése szerint szerint valótlan az az állítás, hogy a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság nem fizeti ki a túlórákat. Ezzel szemben a képviselő asszony a túlórák mértékére és kifizetésére azt a választ kapta, hogy a dolgozók részére az elrendelt túlórák és célfeladatok kifizetése minden esetben megtörtént. Valótlan az az állítás, miszerint "az irodákban és sok emeleten a folyosókon is rendszerezett halmokban állnak azok az akták, amelyeket nem tudtak időben feldolgozni". Ezzel szemben a nyugdíjfolyósítónál folyamatos, rendszerezett az iratok feldolgozása és a jogosultságok kifizetése.