A Csongrád megyei település olyan anyagi helyzetbe került, hogy a jogszabály szerint kötelező lenne megindítani az adósságrendezési eljárást, hiszen csak 60 napot meghaladó tartozás esetén van választási lehetőség.

Maga az adósságrendezési eljárás komoly szankció, gyakorlatilag gyámság alá helyezik az önkormányzatot, egy pénzügyi gondnok ellenjegyzése nélkül semmilyen kifizetés nem történhetne meg. A portál szerint ezt akarta minden áron elkerülni a falu pénzügyi bizottsága azzal, hogy egyelőre mindössze a több mint 90 napja lejárt tartozást fizetik ki.

Úgy értesültek: tavaly decemberben mindent összevetve több mint 100 millió forint fizetési kötelezettsége volt az önkormányzatnak. Ennek mindössze töredéke az a 6 millió forint, amit most kifizetve megpróbálnák elkerülni az azonnali csődöt. A portál szerint a költségvetés tervezése folyamatosan szabálytalan volt, s ez a képviselők és bizottsági tagok szeme előtt történt.

A rendkívüli testületi ülésen Nyergesné Kovács Erzsébet független polgármester előterjesztésében az szerepelt, el kell indítani az adósságrendezési eljárást. A képviselő testület azonban leszavazta ezt.

A már tervben lévő földek eladása is komoly veszteség, de ennél sokkal többre lesz szükség, ugyanis a pletykák szerint már a februári fizetéseket sem biztos, hogy teljesíteni tudja az önkormányzat - értékel a makohirado.hu.