Működésképtelenné válhatott az ORÖ egy 2011-ig visszamenőlegesen elvégzett független pénzügyi ellenőrzés szerint. A roma szervezetnél a 2016-os évre vonatkozóan nagy mértékű szabálytalanságokat és adósságokat tárt fel.

Az ügy kapcsán a RomNet-nek több képviselő is azt mondta, hogy Balogh János csütörtökön 12 órára egy rendkívüli tájékoztatóra hívta össze az Országos Roma Önkormányzat mind a 46 képviselőjét. Értesüléseink szerint az összesen 930 millió forintos adósság miatt az önkormányzat fizetésképtelenné vált, és az elnök a hivatalvezetővel bejelenti a csődöt.

A fizetésképtelenség azért is meglepő, mert ugyan tavaly a Híd a munka világába nevű program 1,6 milliárd forintos adósságából a kormány 1,3 milliárd forintot elengedett tavaly, a maradék 300 millió forintra pedig egy havi 7 millió forintos törlesztőrészletű fizetési lehetőséget kaptak. Ezeket ráadásul az ORÖ eddig határidőre és rendszeresen fizeti.

A romaügyi szervezet elnöke korábban Farkas Flórián fideszes parlamenti képviselő és a területért felelős miniszterelnöki biztos vezette. Farkas ugyan a szabálytalannak ítélt Híd a Munka világába programot vezette, nem indult ellene eljárás. Valamint a hírek szerint a jövő évi választáson is képviselői helyre esélyesként kezeli a Fidesz.