A főbb szabályok nem változnak, a kisebb pontosítások miatt azonban számos család jobb helyzetbe kerülhet. A változások érintik a CSOK támogatást is, ami egy vissza nem térítendő lakáscélú támogatás, ami meglévő és vállalt gyerekek után igényelhető. A Bankmonitor szakértői megvizsgálták, pontosan mi módosult, illetve ez kiket érinthet.

Változatlanul alapvető elvárás, hogy a család – az igénylők és a gyerekek – az ingatlanban éljenek.

Ezt a rendelet két szinten is szabályozza:

 

  • A folyósítástól számított 10 évig az ingatlanban szükséges élnie a családnak.
  • A támogatás folyósítását követő 90 napon belül lakcímet kell létesíteni az ingatlanban. Ez azt jelenti, hogy a lakcímkártyán lakóhelyként az ingatlannak kell szerepelnie.

 

Az első kitétellel kapcsolatban a rendelet eddig is tartalmazott több könnyítést, a jövőbeni a beköltözésre vonatkozó feltétel alól pedig az alábbi két esetben mentesülhet a család:

 

  • A gyermeknek nem kell beköltöznie, ha tanulmányai folytatásai miatt átmenetileg más lakcímen él.
  • A szülő és a gyermekek is lakhatnak más lakcímen átmenetileg, amennyiben a szülő munkahelye miatt térítésmentesen biztosított szolgáltai lakásban lakik.

Újdonságként írja a cikk, hogy amennyiben ezen két eset valamelyike fennáll, akkor a jövőben nem kell bejelentkeznie az érintett személyeknek 90 napon belül az ingatlanba. Viszont az adott helyzet megszűnésekor már teljesíteni kell a feltételeket. Ez a változás 2023. július elejétől lép életbe, és a már folyamatban lévő igényléseket is érinti.

Lesz még néhány változás:

  • Kincstár hivatalból ellenőrzi a jövőben a beköltözésre vonatkozó feltétel teljesülését, emiatt nem kell bemenni a bankhoz. Más kérdés, hogy az előírások megsértése esetén tájékoztatja majd a kormányhivatalt. 
  • Utólag is bejelenthetjük vállalkozásunkat a támogatással érintett ingatlanba, amiről teljes bizonyító erejű magánokiratban kell nyilatkoznunk. 
  • Meghosszabbítják a gyermek születésének bejelentési határidejét, erre a jövőben 90 nap áll majd rendelkezésre. 
  • Egyszer kérhetjük az építési, korszerűsítési, bővítési munkálatok módosítását. 

Ha már lehívtunk támogatást, és a módosítás miatt a még hátralévő munkálatok költsége kisebb – ez lehet a munkálatok módosítása, vagy a költségvetés átalakítása miatt is -, mint a még le nem hívott támogatás összege, akkor kizárólag a csökkentett összegre lehetünk jogosultak.

Ha valamilyen vállalt munkáról mondunk le, akkor az arra már megkapott támogatást vissza kell fizetnünk, kivéve, ha a többi munkálatból hátralévő költségek a teljes, még le nem hívott támogatás összegét fedezik. (Ez egy érdekes szabály, hiszen támogatást csak akkor folyósít a bank, ha az önerő már beépítésre került. Vagyis a gyakorlatban csak akkor lenne erre reális esély, ha a lemondott munka mellett más munkálatok költségvetését megnöveljük.)

Utóbbi módosítás 2023. május 13-án lép életbe, és a folyamatban lévő igénylésekre is alkalmazni kell.

Változnak a Falusi CSOK szabályai is

Falusi CSOK-ot kizárólag preferált kistelepüléseken lévő ingatlanok esetében lehet igénybe venni. Július elsejétől bővül a településlista a Csongrád-Csanád megyében lévő Tömörkénnyel.

A korszerűsítési célú Falusi CSOK esetében a munkálatok befejezésére rendelkezésre álló határidő 3 évről 4 évre emelkedik.

Külön ki kell hangsúlyozni, hogy a már folyamatban lévő korszerűsítésekre is érvényes az új határidő. Sőt, abban az esetben is, ha már lejárt a határidő, de a támogatást még nem fizette vissza teljes egészében a támogatott személy. (Ez utóbbi esetben a támogatott személy beleegyezése esetén a még vissza nem fizetett összegre az új szabályok, határidők lesznek érvényesek.)

Mindkét változás 2023. május 13-ától érvényes.

 

 

 

Így lehet ingyen lakáshoz jutni, még felújításra is marad pénz

A lakásvásárláshoz kapcsolódó támogatások és kedvezményes hitelek – csok, Falusi Ccsok, babaváró hitel – eltérő mértékben jelentenek segítséget az ország különböző pontjain. Azokon a helyeken, ahol alacsonyabbak a lakásárak, az ingatlanvétel nagyobb részben fedezhető belőlük, sőt, akár a teljes vételárra is elég lehet az elérhető összeg, továbbá még felújításra, bővítésre is maradhat keret. Bővebben>>>