A kelet-németországi tartományok üzleti hangulatát tükröző index az áprilisi, rekordot jelentő 112,5 után az év ötödik hónapjában 112,0 pontra csökkent.

A jelenlegi üzleti helyzetet tükröző almutató az előző havi 120,6 ponton maradt, amely szintén az index történetének legmagasabb értéke.

A következő 6 hónap üzleti várakozásaira vonatkozó index idei 105,4 pontos januári csúcsa után áprilisban 105,0 ponton állt, és az év ötödik hónapjára tovább csökkent. A várakozások indexe tavaly decemberben érte el az eddigi tetőpontot, amikor 107,9 pont volt az érték.

A régió ipari vállalatainak hangulatindexe és üzleti várakozása némileg visszaesett az előző hónaphoz képest, azonban még mindig magas szinten áll. A nagykereskedelmi és kiskereskedelmi szektor is hasonló változásokat mutatott Németország keleti tartományaiban.

A keletnémet építőipari hangulatindex idén májusban olyan magas szintet ért el, amelyet utoljára 1991-1992 fordulóján mértek a szakemberek.

A müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézete havonta mintegy 1200 vállalat képviselőit kérdezi meg a keletnémet gazdasági trendekről. (Lendületbe jött a német gazdaság.)

A vártnál nagyobb mértékben javult, rekordszintre emelkedett májusban az ifo múlt héten közzétett német üzleti hangulatindexe is, részben annak a hatására, hogy Emmanuel Macron nyerte a francia elnökválasztásokat.

Az ifo mintegy 7 ezer gazdasági szakértő megkérdezésével havi rendszerességgel állítja össze a felmérését.

A májusi üzleti hangulatindex a várt 113,1 pont helyett 114,6 pontra emelkedett az áprilisi 113 pontról.