A havi átlagos állomány az egynapos betéteknél 11,2 milliárd, a három hónaposoknál 90,5 milliárd, az egyebeknél 8,2 milliárd forinttal mérséklődött szeptemberben.

A három hónapos betétek szeptember végi állománya 150 milliárd forinttal, 300 milliárd forintra csökkent. Havi átlagos állományuk - a tavaly októberben bevezetett mennyiségi korlátozás hatására - hónapról hónapra mérséklődik. A monetáris tanács a 2017. év végi állományt 75 milliárd forintban korlátozta.

A bankrendszer MNB-nél vezetett bankszámláinak átlagos egyenlege 6,6 milliárd forinttal haladta meg a tartalékkötelezettség 186,4 milliárd forintos összegét.

A külföldi követelések átlagos állománya 12,6 milliárd forinttal csökkent, a hó végi viszont 82,6 milliárd forinttal 7 519 milliárd forintra nőtt, főként a forint árfolyamának gyengülése miatt. A külföldi kötelezettségek átlagos állománya 8,3 milliárd forinttal csökkent, míg a hó végi 15,5 milliárd forinttal 767,3 milliárd forintra nőtt - írta az MTI.

Szeptemberben az MNB a forintlikviditást nyújtó EUR/HUF deviza-swap tenderein újabb egy-, három-, hat- és tizenkét hónapos ügyleteket kötött. Ezek eredményeként a forintlikviditást nyújtó EUR/HUF swapokból származó forintkövetelések és devizakötelezettségek átlagos havi állománya 35,5 milliárd forinttal, 964,5 milliárd forintra emelkedett a hitelintézetekkel szemben.

A forgalomban lévő készpénz átlagállománya szeptemberben 29,8 milliárddal, 4839,8 milliárd forintra nőtt.

Szeptemberben az egynapos bankközi kamatláb végig a kamatfolyosó alsó felében tartózkodott. Az MNB szeptember 20-i hatállyal 10 bázisponttal csökkentette az egynapos jegybanki betét kamatlábát (mínusz 0,15 százalékra), amely így most 1,05 százalékponttal alacsonyabb a jegybanki alapkamatnál.