Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A növénytermesztés termelési volumene idén az előző évhez képest 2,9 százalékkal mérséklődött az első, előzetes adatok szerint - közölte a KSH. A gabonafélék mennyisége összességében 1,1 százalékkal kisebb lett, a búza 7 százalékos csökkenését csak az árpa (3,6 százalék) és a kukorica (3,2 százalék) termelésének növekedése ellensúlyozta.

A tavasz aszályos időjárása a repce fejlődését viselte meg a leginkább, termésmennyisége 14 százalékkal visszaesett, a napraforgóé nőtt, a fehérjenövényeké szintén csökkent, így az ipari növények mennyisége összességében 3,7 százalékkal zsugorodott. A takarmánynövények és az egyéb növényi termékek mennyisége nem változott, a kertészeti termékeké 0,6 százalékkal kisebb lett.

A gyümölcsfélék mennyisége a tavaszi fagyok okozta jelentős virág- és rügykár miatt 18 százalékkal csökkent, a fontosabb gyümölcsfajok mindegyikét érintette a veszteség. A szőlő mennyisége is 8 százalékkal esett vissza, ennek ellenére a KSH szerint a szakemberek kiváló évjárattal számolnak.

Kevesebb lett a baromfi és a sertés

Az állattenyésztés teljes termelési volumene a tavalyi évhez képest 1,6 százalékkal mérséklődött idén. Az élő állatok termelése 2,9 százalékkal csökkent, elsősorban a baromfi- és a sertésállomány fogyása miatt. A szarvasmarha, a juh, a kecske, a ló és az egyéb állatok mennyisége nem változott.

Az állati termékek termelése 1,3 százalékkal nagyobb lett, a nyers tehéntejé nőtt, a többi termék előállítása nem változott.

Csökkent a termelési volumen

A mezőgazdasági ágazat (szolgáltatásokkal és másodlagos tevékenységekkel együtt számolt) kibocsátásának értéke folyó alapáron 4,1 százalékkal nőtt, termelési volumene - az árak 6,3 százalékos emelkedése mellett - 2,1 százalékkal csökkent.

A folyó termelőfelhasználás volumene 0,7, ára összességében 0,2 százalékkal növekedett. Az első adatok alapján a ráfordítások közül az állatgyógyászat, a műtrágya-felhasználás és a mezőgazdasági szolgáltatások volumenében következett be bővülés, a többi ráfordítás kevésbé emelkedett, egyedül az állati takarmányok felhasználása csökkent.

A bruttó hozzáadott érték 8,6 százalékkal nőtt. A mezőgazdaság munkaerő-felhasználása 5,9 százalékkal csökkent. A termelési tényezők jövedelme 9,5, a vállalkozói jövedelem 14,9 százalékkal növekedett. A termelési tényezők munkaerőegységre jutó reáljövedelme ("A" mutató) 10 százalékkal meghaladta az előző évit.