A Statisztikai tükör szerint 1995-ben Magyarország egy főre jutó GDP-je az Európai Unió jelenlegi 28 tagállama átlagának 51 százalékát érte el. Az uniós csatlakozás évében, 2004-ben - egy viszonylag dinamikus felzárkózási időszakot követően - ugyanez az arány 62 százalék volt.

Tavaly az egy főre jutó magyar GDP az EU-28 átlagának 68 százaléka volt, ugyanannyi mint Lengyelországban. Csehországban az uniós átlag 85 százaléka, Szlovákiában 77 százaléka, Szlovéniában 83 százaléka, Horvátországban pedig 59 százaléka volt az egy főre jutó GDP vásárlóerő-paritáson számított adata. Az uniós tagság kezdete óta Csehország szintén 6 százalékponttal, Lengyelország 19, Szlovákia pedig 20 százalékponttal került közelebb az uniós átlaghoz.

Az elmúlt évben az egy főre jutó GDP Ausztriában az uniós átlag 130, Németországban 124, Svédországban 123, az Egyesült Királyságban 109, Írországban 134 százalékán állt. 2004-ben Magyarország az EU-n belül a 20. helyet foglalta el. A felzárkózás ellenére Magyarország - a hasonló fejlettségű Lengyelországgal együtt - az uniós rangsorban most a 23. helyet foglalja el.

A közölt adatok az Európai összehasonlítási program nevű nemzetközi statisztikai együttműködés keretében készült számítások eredményein alapulnak. A programban 37 európai ország és az Eurostat működik közre, célja az egyes országok nemzeti valutáira érvényes vásárlóerő-paritások számítása.

QP | Quality Placement