A Napi Gazdaság szerdai számának cikke

A cseh−szlovák−magyar, másnapi kereskedésű villamosenergia-piacok élesben, idén szeptemberben induló összekapcsolásával a börzéken kialakuló árak még nagyobb korrelációt mutathatnak a nyugat-európai áramtőzsdéken kialakuló árfolyamokkal − közölte a Napi Gazdasággal a magyar áramtőzsdét működtető HUPX Zrt. Mindez tervezhetőbbé teheti a kereskedést, ezzel párhuzamosan pedig csökkentheti az árakba beépülő országkockázati prémiumot, illetve emelkedhet a fizikai leszállítású hosszú távú (futures) piac forgalma. A piac-összekapcsolás a HUPX szerint összességében stabilabb árakat hozhat a régiós árampiacon.

A tőzsdei tagok számára operatív szinten a legfontosabb változást az jelenti majd, hogy nem kell külön aukción beszerezni a határkeresztező kapacitásokat, így azok kihasználása optimálisabbá válhat, ami nagyobb határkeresztező forgalmat is indukálhat. A HUPX szerint tovább javulhat a magyar árampiaci ellátásbiztonság, illetve transzparensebb lehet a kereskedés. A piacok összekapcsolásával a másnapi határkeresztezőkapacitás-aukciók megszűnnek az érintett határokon, így a tőzsdén kívüli piacon csak hosszú távú kapacitáslekötés birtokában lehet majd áramot importálni és exportálni. Ezért erősödik majd az érintett piacok közötti árstabilitás a várakozások szerint. Medveczki Zoltán, a HUPX vezérigazgatója nemrégiben egy szakmai rendezvényen a Reutersnek úgy fogalmazott: jelenleg a magyar áramfogyasztás mintegy 20 százaléka fordul meg az áramtőzsde másnapi piacán, a piac-összekapcsolás után azonban ez az arány 40-50 százalékra emelkedhet.

Az itthoni árakra ugyanakkor továbbra is nagy hatással lehet az ország tranzit szerepköre, hiszen a balkáni régió előtt a magyar áramtőzsde az utolsó lehetőség a transzparens kereskedésre. Az ottani energiaigény emelkedése − amire az elmúlt egy évben több példa is volt − felfelé mutató kockázatként jelenik meg a HUPX áraiban. A cseh, szlovák és magyar piacok összekapcsolásának projektmenedzsere a HUPX Zrt., amely szerint a projekt résztvevői idén nyáron tesztelik majd a rendszert, ennek eredményei pedig még hozhatnak kisebb változásokat a már összehangolt folyamatokban.