A tárca honlapján pénteken megjelent tájékoztató szerint - amelyről az MTI-Eco is beszámolt - a hitelprogram keretében, a kis- és középvállalkozások beruházásainak finanszírozása mellett a nagyvállalatok is kedvezményes hitelhez juthatnak, amennyiben az általuk végrehajtott beruházáshoz közvetlenül munkahelyteremtés kapcsolódik. Mindegyik hitelfelvevői kör esetében azonban a hiteligénylés során kiemelt szempont lesz, ha a beruházás vagy fejlesztés során a vállalkozó munkahelyet teremt.

 

A hitelprogramhoz az Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium (FMM) speciális bértámogatási konstrukcióval kapcsolódik. Ennek keretében az FMM a fenti munkahelyteremtő hitelprogramban résztvevő és hitelben részesített vállalkozások részére az újonnan felvételre kerülő munkavállalók foglalkoztatási költségeihez járul hozzá a Munkaerőpiaci Alapból (MPA) az esetben, ha a foglalkoztatás a munkaerőpiacon való elhelyezkedés terén hátrányos helyzetben lévő tartósan nyilvántartott munkanélküli, illetve a nyilvántartott munkanélküliek közül roma, pályakezdő vagy megváltozott munkaképességű személy számára valósul meg.

 

A munkavállalónak ténylegesen kifizetett havi bruttó bérköltség legfeljebb 150 ezer forintig terjedő részéhez igényelhető 80 százalékos támogatás, maximum 1 éves időtartamra. A támogatás iránti kérelmet a munkaügyi kirendeltség vezetője az FMM hivatalos értesítése szerinti forráshiány esetén elutasíthatja. A munkáltatónak vállalnia kell, hogy a legfeljebb egy éves támogatott időszakot követően legalább ennyi ideig foglalkoztatja még a munkavállalót támogatás nélkül is.

 

Az igényeket 2007. október végéig lehet beadni, a támogatott foglalkoztatást 2007. decemberében, vagy a beruházás befejezése szerint korábban kell elkezdeni.

 

A Munkaerőpiaci Alapból az idei 10 millió forintos támogatási előirányzat után jövőre 190, a rákövetkező két évben pedig 300-300 millió forint áll rendelkezésre.