Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
A Napi Gazdaság cikke

Mintegy kétszáz találkozó, konferencia kíséri majd a 2011 januárjában kezdődő EU-elnökséget, ezek közül egyedül egy államfői és miniszterelnöki csúcstalálkozó zavarhatja meg Budapest szokásos életét - jelentette be Robák Ferenc kormánybiztos a Külügyminisztériumban tartott sajtótájékoztatón.

Győri Enikő államtitkár elmondta, a kiemelt rendezvények - így a miniszteri találkozók - helyszíne a gödöllői Grassalkovich-kastély lesz. Ettől függetlenül az agrárminiszterek találkozóját Debrecenben, míg a területi és kohéziós politikáért felelős miniszterek találkozóját Balatonfüreden rendezik meg.

Az EU-elnökségre való felkészülésben Magyarország lemaradásban van - ez ügyben az elődjére mutogat vissza a külügy. Példaként említették, hogy a logisztikai beszerzésekhez egyetlen közbeszerzési eljárást sem folytatott le a kormányzat.

A Külügyminisztérium költségvetési kihívásokkal is küzd, hisz az idei felkészülésre szánt kilencmilliárd forintos keretből 2,1 milliárdot a minisztérium külföldi ingatlanaiból kellett volna fedezni - ám ebből egy fillér nem folyt még be. Így az idei költségvetésben a jövő évi elnökségi büdzsét a minisztérium újratervezi s azt várhatóan ősszel teszi le a kormány elé.

A kormány a héten első olvasatban elfogadta a magyar uniós elnökség prioritásait - mondta Győri. A tervek szerint a végleges programnak november végére kell elkészülnie - ezt megelőzően parlamenti vitát kezdeményez a kormány.

A legfontosabb témakör továbbra is az EU gazdaságának talpra állítása, a gazdasági válság következményeinek kezelése - mondta az államtitkár. Ezzel párhuzamosan készül az EU 2020-ig tartó stratégiája, amit az Európa Tanács jövő tavasszal értékel első ízben.

Szintén a következő egy évben kerül napirendre a pénzügyi felügyeletek együttműködésének erősítése. A második nagy terület az EU-költségvetés reformja, amely a 2015-től kezdődő költségvetési időszakot érintené. A javaslattal az Európai Bizottság 2011 közepén áll elő - a magyar kormány szeretné ezt a vitát még a magyar elnökség alatt elindítani, ám ez nem rajta múlik.