Az előzetes adatok szerint az államháztartás hiánya 970,7 milliárd forintra ugrott novemberben, ami az éves 892,4 milliárd forintos hiánycél 109 százaléka. Az adat nem meglepő, hisz a november rendre deficites hónap, az idei helyzetet azonban még az uniós pénzek erőltetett kifizetése is rontja. E két trendet összevetve viszont akár még örülhetünk is, mármint abban az értelemben, hogy csak 154,5 milliárd forint volt az egyhavi hiány. Tavaly novemberben 95,9 milliárd forint többlet volt az államháztartásban.

Az Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közleménye szerint csak novemberben mintegy 304 milliárd forint uniós bevételt számolhatott el a hazai költségvetés, míg az egyes adóbevételek 665 milliárd forinttal haladták meg az egy évvel korábbit - ez a hatalmas pénzmennyiség sem tudta ellensúlyozni a kifizetéseket.

Az államháztartáson belül a központi költségvetés 1038,5 milliárd forintos deficittel, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 45,8 milliárdos többlettel, az elkülönített állami pénzalapok 22 milliárd forintos szuficittel gazdálkodtak.

Tavaly november végén 713,7 milliárd forint volt az államháztartás hiánya, két év azonos időszaka közötti különbség továbbra is elsősorban az uniós források eltérő alakulásából fakad: eddig több mint 500 milliárd forinttal magasabb kifizetést teljesített a költségvetés, annak érdekében, hogy biztosítsa a hazai fejlesztések megvalósulását és elkerülje az esetleges forrásvesztést.

Több volt az adóbevétel

Az előző év azonos időszakához viszonyítva mintegy 665 milliárd forinttal több adóbevételt könyvelhetett el a költségvetés. Ez főként a hazai gazdaság teljesítményének és a gazdaság fehérítése érdekében hozott kormányzati intézkedések - például online pénztárgépek, ekáer - sikerének köszönhetően.

Az uniós módszertan szerint számított hiánycél az idei év végére változatlanul a GDP 2,4 százaléka, amely - figyelembe véve a bevételek és a kiadások éven belüli eloszlását - továbbra is reálisan tartható, de értéke akár ennél alacsonyabb is lehet - olvasható az NGM közleményében. Vagyis a kormány az utolsó hónapban a deficit jelentős csökkentésre készül.

Ezt segíthetik az év végi adóbefizetések (társasági adó), illetve a földárverések estleges bevételei, ám ha decemberben is folytatódnak a uniós támogatások - fedezet nélküli - kifizetései, az negatív kockázatot jelent a költségvetésre. Mindezekkel együtt sem várható azonban, hogy a hiánycél lényegesen meghaladja a tervezett szintet, hiszen még ha ez is történik, az még így is messze lesz a 3 százalékos maastrichti kritériumtól.