WHO azt írta, a rendelkezésre álló bizonyítékok arra utalnak, hogy a cukorpótlók használata „nem jár hosszú távú előnyökkel a testzsír csökkentése terén sem felnőttek, sem gyermekek esetében”.

A mesterséges édesítőszerek felnőtteknél hosszú távon fokozzák a 2-es típusú cukorbetegség, a szív- és érrendszeri megbetegedések és a halálozás kockázatát.

Francesco Branca, a WHO táplálkozásért és élelmezésbiztonságért felelős igazgatója elmondta, a cukrok helyettesítése édesítőszerekkel nem segít a hosszú távú súlykontrollban.

 

Hizlaló étrend mellett is működik – Új fogyasztószert találtak a kutatók

Amerikai kutatók szerint az egészségtelen, cukrokban és zsírokban gazdag étrendet mellett sem híztak el az egerek, és se zsírmáj, se elhízás, se 2-es típusú cukorbetegség nem alakult ki náluk. Bővebben>>>

Javasolják a teljesen cukrozatlan élelmiszerek fogyasztását

A szakértő azt javasolta, hogy az emberek fontolják meg az egyéb lehetőségeket a cukorbevitel csökkentésére, például a cukrozatlan, vagy természetes cukrokat tartalmazó élelmiszerek és italok fogyasztását.

A cukormentes édesítőszerek nem alapvető tápanyagok, és nincs tápértékük

 – mutatott rá Branca, aki szerint érdemes már egészen fiatalon elkezdeni az étrend édességének csökkentését az egészség javítása érdekében.

Milyen édesítőszerekről van szó?

A leggyakrabban használt édesítőszerek az alábbiak:

 

  • az aceszulfám-kálium,
  • az aszpartám,
  • az advantám,
  • a ciklamátok,
  • a neotám,
  • a szacharin,
  • a szukralóz,
  • a sztevia és származékaik.

 

Az Egészségügyi Világszervezet hozzátette, ajánlásai mindenkire érvényesek, kivéve a cukorbetegségben szenvedőket, ugyanakkor feltételesek, mivel a következtetések alapjául szolgáló vizsgálatok résztvevői sokfélék voltak, és a cukormentes édesítőszerek fogyasztási szokásai is nagyon sokszínűek.