A Vasutasok Szakszervezetének sztrájkfelhívása szerint a kormány nem volt hajlandó a vasutasokkal tárgyalni, a tervezett átalakítás pedig súlyos érdeksérelmet, egzisztenciális fenyegetést jelent a vasutasság számára.

A VSZ június 29-én 9-11 óra között a működési területéhez tartozó valamennyi munkáltatóra kiterjedően országos sztrájkot hirdetett: "Felhívjuk a MÁV Zrt. munkavállalóit és a MÁV vállalatcsoporthoz tartozó gazdasági társaságok, valamint a Rail Cargo Hungária Zrt. és leányvállalatai valamennyi munkavállalóját, hogy szakszervezeti hovatartozásuktól függetlenül vegyenek részt a sztrájkban!" - áll a közleményben.

A munkabeszüntetés ideje alatti elégséges szolgáltatásról tárgyalásokat kezdeményezett a szakszervezet az érintett vállalatoknál.

Kiss László, a Mozdonyvezetők Szakszervezetének elnöke június 9-én, a korengedményes és korkedvezményes nyugdíj megszüntetése ellen tiltakozó demonstráción jelentette be: szervezetük június 29-én és július 7-én 9 órától 11 óráig sztrájkot tart, ha a kormány nem tárgyal érdemben követeléseikről.

A bejelentéshez csatlakozott a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége is: június 29-én üzemkezdettől két órás figyelmeztető sztrájkot tartanak a BKV-nál dolgozó járművezetők, és ha ez eredménytelen lesz, akkor július 7-én folytatják a munkabeszüntetést.

A mozdonyvezetőkkel egy időben tart sztrájkot a Volán-társaságok dolgozóit tömörítő dél-dunántúli Autóbusz-közlekedési Szakszervezetek Szövetsége (AKSZSZ) is.

Az Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (EVDSZ) és a Bánya-, Energia és Ipari Dolgozók Szakszervezete (BDSZ) együtt kíván fellépni a korengedményes és korkedvezményes nyugdíj megszüntetése ellen. Bejelentésük szerint, ha az ágazati sztrájkbizottság nem jár sikerrel, és nem sikerül a kormányzat képviselőjével megállapodni a követelésekről, június 29-én ugyancsak kétórás figyelmeztető sztrájkot szerveznek, annak időtartama alatt azonban lakossági fogyasztót nem kívánnak kikapcsolni.

Az EVDSZ és a BDSZ támogatja a LIGA Szakszervezet és az MSZOSZ álláspontját is a Munka törvénykönyve tervezett, "jogellenes" módosítása és az országos érdekegyeztetés átalakítása kapcsán.

Az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörüléshez tartozó MTSZSZ ugyancsak azt jelezte a múlt héten: ha a tárgyalások nem vezetnek eredményre a korengedményes és korkedvezményes nyugdíj rendszerének átalakítása, illetve megszüntetése, valamint az országos érdekegyeztetési rendszer átalakítása kapcsán, nem zárja ki, hogy június 29-re sztrájkot hirdet.