Az április 7-től megnyújtott nyitvatartás (19 óra helyett 21:30-ig lehet boltozni) nyomán az élelmiszerboltoknak jelentett lehetőséget visszatérni a korábbi rendjükre. A nyitva tartás nyújtása több eladót, pénztárost is igényel. A járvány előtti létszámhiány más korlátozott szolgáltatásokban a leépítések nyomán enyhült, hiszen a kereskedelmi vállalkozások átvettek dolgozókat, de ezzel együtt is nő a meghirdetett álláshelyek száma – írja a blokkk.com kereskedelmi szakblog.

A kereskedők feltehetően számolnak azzal is, hogy a vendéglátás nyitása visszaszívja az átsodródott munkaerő legalább egy részét. És számolni kell azzal is, hogy nyugatabbra a járvány előtt kelendő volt a magyar eladó, és az ottani nyitások nyomán megindulhat a visszaszivárgás.

Készülni kell ráadásul a kiemelt üdülőkörzetek erősebb látogatottságára is, ami a járvány első hullámát követően 2020 nyarán is tapasztalható volt. A belföldi turizmus kilőhet és a turisták fognak boltba is járni. Ez egyébként hozzájárulhat ahhoz is, hogy a boltos diákmunka is visszanyerheti a korábbi súlyát.

Az élelmiszerláncok többsége újabban több bolti eladót keres, mint az elmúlt hónapokban, és várható, hogy ezek a számok növekedni fognak.

Álláshelyek a kiskereskedelem
2020-21Pozíciószeptembernovemberjanuármárcius
Aldibolti eladó61414250
Auchanáruházi dolgozók39202331
Lidlbolti dolgozó837054106
Pennyeladó-pénztáros, csemegepultos, műszakvezető44394361
Spareladó, pénztáros, szakeladó34493441
Tescoáruházi munkatárs, bolti eladó, pénztáros2011225
Forrás: blokkk.com

Az iparcikkes boltok újra kinyithattak április 7-től, de ez még nem látszik az eladók keresésében. Ennek egyik oka, hogy egy éve a korábbiakhoz képest folyamatosan esik vissza a piacuk, a két boltzáras hónap (2020 áprilisában és május elején, első felében) pedig alaposan megtépte őket. Számos bolt nem is tudott újra kinyitni, így nem is nagyon kellett állást hirdetniük, akadt jelentkező e nélkül is