Szembetűnő, hogy az áruk soron a novemberi 403 millió eurós többlet negatívba fordult (mínusz 3,7 millió euró) az év utolsó hónapjában. Eközben a szolgáltatások külkereskedelmi forgalmának aktívuma 528,4 millió euróra nőtt, ami szerény 12 millió euróval több az előző havinál. A fizetési mérleg statisztika szerint a múlt év utolsó hónapjában az áruexportból befolyt bevételek 1,661 milliárd euróval, az import kifizetések 1,260 milliárd euróval elmaradtak a novemberitől.

A jövedelmek soron a munkavállalói jövedelmek 226 millió eurós aktívuma és a befektetések után elszámolt jövedelmek 795 millió eurós kiáramlása alig tér el az előző havitól - írja az MTI. (Ez vár Magyarországra - tetőzött a növekedés?)

A tőkemérleg többlete decemberben 246 millió eurót tett ki, ami 30 millió euróval kisebb az előző havinál, bár az Európai Uniótól átutalt tőketámogatások 282 millió eurós összege decemberben alig 4 millió euróval több volt a novemberinél.

Összességében az ország külső pénzügyi pozícióját jellemző, úgynevezett külfölddel szembeni finanszírozási képesség - a folyó fizetési mérleg és a tőkemérleg összevont egyenlege - a novemberi 667 millió euróról 747,4 millióra nőtt az év utolsó hónapjában.

A fizetési mérlegen belül az Európai Unióval kapcsolatos tranzakcióknál a nettó követelések mínusz 971,6 millió eurót tettek ki.

Fotó forrás: Shutterstock