A magyar piacon a villamosenergia-kereslet dinamikusan bővült, a bruttó fogyasztás 5,3 százalékkal volt magasabb, mint 2020 decemberében, és az adott évben negyedszerre is megdőlt a bruttó negyedórás téli rendszerterhelési rekord – derül ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) decemberi árampiaci jelentéséből.

A 28 európai ország adatai alapján aggregált 2021. decemberi nettó villamosenergia-fogyasztás az előző év azonos időszakához képest 3,4 százalékkal emelkedett. Európa öt legnagyobb piacán az aggregált nukleáris és megújuló termelése csökkent az előző év azonos időszakához képest. Ugyanakkor a fosszilis termelés aránya 32 százalékról 35 százalékra emelkedett, a szénerőművek termelési volumene 19,8 százalékkal a gázerőművek termelési volumene pedig 8,8 százalékkal volt magasabb.

A magasabb fogyasztás, a fosszilis termelés arányának növekedése, a tényezőárak drágulása 2021 decemberében a másnapi piac  árainak további emelkedését okozta. 

Az egész régióra jellemző ártüske oka az volt, hogy a rendkívül alacsony német szélerőművi termelés pótlásához volt szükség a gáztüzelésű erőművek termelésére. A hónap végén csak az enyhe időjárás és a német szélerőművi termelés felfutása mérsékelte az árakat.

A magyar piacon a villamosenergia-kereslet dinamikusan bővült

A bruttó fogyasztás 5,3 százalékkal volt magasabb, mint 2020 decemberében. 2021. december 9-én az évben negyedszerre is megdőlt a bruttó negyedórás téli rendszerterhelési rekord: az új csúcs 7361 MW volt.

A magyar termelés csak 1,3 százalékkal tudott bővülni, mivel a Paksi Atomerőmű egyik blokkja december 16-ig éves karbantartás miatt nem állt rendelkezésre. A szezonális hatásoknak megfelelően a naperőművek csak a termelés 2,6 százalékát tudták biztosítani, és a magas jövedelmezőség ellenére a lignit tüzelésű erőművi termelés is csökkent. E hatásokat a gáztüzelésű erőművek teljesítményének 32 százalékos növekedése ellensúlyozta.

Az áramkereslet kielégítéséhez az import növelésére is szükség volt: a nettó import a fogyasztás 32,2 százalékát fedezte. A szokásos szlovák és ukrán import mellett a többlet Románia és Szerbia irányából érkezett. Ausztriába az alacsony vízierőművi termelés miatt továbbra is exportáltunk.

Magyarországon a rezsicsökkentés eredményeként az egyetemes szolgáltatást igénybe vevő fogyasztók által fizetett villamos energia árát jogszabályok rögzítik és tartják fixen, azaz a magyar lakosság védett a piacokon kialakult áremelkedésekkel szemben - derül ki a MEKH decemberi árampiaci jelentéséből.