Búcsúznak olcsó élelmiszerek, a piacon: a zöldségek és gyümölcsök esetében is magasabb árszintre kell felkészülni a jövőben - derül ki az 500 szentesi termelőt tömörítő DélKerTÉSZ szakértői elemzéséből. A magyarázat főként abban keresendő, hogy hosszú távon nem lehet számolni az energiaárak jelentős csökkenésével, ezért az inputanyagok (például a műtrágya) is stabilan magasak maradnak.

Az idei szezon bőven tartogatott kihívásokat, és az elszálló energiaárak mellett a klímaváltozás hatásait is csak fejlesztésekkel lehet tompítani. A geotermikus energiának, a termálvíznek még fontosabb szerep jut a DélKerTÉSZ-nél: a következő hétéves időszakban mintegy 17 milliárd forint értékű beruházás keretében teszik hatékonyabbá a zöldségtermelést.

A fejlesztések finanszírozásához azonban szükség lenne egy, az NHP-hez (növekedési hitelprogram) hasonló, kedvezményes kamatozású, kifejezetten a mezőgazdasági vállalkozásoknak szóló jegybanki vagy állami programra.

A DélKerTÉSZ szeptember végi adatai szerint a megtermelt és az értékesített mennyiség sem tudott a tavalyi évhez képest növekedni, amit a nyári forróság, az aszály és a kártevők okoztak. Utóbbiak az időjárási körülmények miatt nem a szántóföldön, hanem a növényházakban találták meg a táplálékot.

Jól alakult az export

„A kedvezőtlen környezet ellenére a DélKerTÉSZ zöldség- és gyümölcsértékesítésből származó árbevétele szeptember végéig több mint 4 milliárd forinttal nőtt éves szinten, és elérte a 15 milliárd forintot. A termelői árak a fehér paprika esetében 42 százalékkal, a paradicsomnál közel 40 százalékkal, míg a paradicsomkülönlegességek esetében 10-25 százalékkal emelkedtek.” - mondta Nagypéter Sándor, a DélKerTÉSZ elnöke.

Az export kedvezően alakult. Jól teljesített a cseh, a szlovák, a román és a bolgár piac. Ezekben az országokban a szállítási díjak emelkedése miatt például az Észak-Afrikából származó zöldségek az idén már nem voltak olyan olcsók,  mint a korábbi időszakban. Helyüket részben a magyar zöldségek vették át.

A járványéhoz hasonló helyzet

Ugyanakkor az Európa-szerte magas infláció és a növekvő megélhetési költségek hatására egyre többen fogják vissza a költéseiket, például a német piacon is. Az őszi időszakban elérték a termelői árak egy lélektani határt, azaz innen már egyelőre lényeges emelkedésre nem lehet számítani. A téli időszakban azonban még továbbemelkedhet például a fehér paprika ára. 

A DélKerTÉSZ szakőrtői összességében a következő időszakban egy a koronavírus-járvány idején tapasztalt helyzet alakulhat ki, csak sokak számára most gazdasági okokból maradnak el az olyan költések mint az utazás, szálloda vagy étterem.