Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Lassú GDP-növekedés, emelkedő munkanélküliség, csökkenő kereslet - ezt várják a Deloitte által megkérdezett közép-európai pénzügyi szakemberek. A pénzügyi vezetők aggodalma még mindig nő ugyan, ám bizonyos területeken már stabilitásra számítanak és bizakodva tekintenek a jövőbe.

A gazdasági kilátásokat illetően a pénzügyi vezetők (CFO) egyre borúlátóbbak: a régiós szakemberek 60 százaléka szerint a GDP növekedése 2021-ben nem lesz nagyobb 1,5 százalékosnál, míg tavaly mindössze 36 százalékuk vallotta ugyanezt. Emellett 4 százalékkal csökkent azok aránya is, akik 2,5 százalékosnál nagyobb GDP növekedést jósolnak. Érdekes, hogy a kifejezetten optimista, azaz 3,5 százaléknál is nagyobb gazdasági növekedéssel számolók tábora 7 százalékkal bővült a korábbi évhez képest.

A magyar pénzügyi szakemberek inkább pesszimisták a gazdaság idei teljesítményét illetően, 70 százalékuk arra számít, hogy 2,5 százaléknál nem lesz nagyobb a GDP növekedése. E táboron belül különösen magas, 43 százalékos azoknak az aránya, akik kevesebb, mint 0,5 százalékos emelkedést várnak.

2020-hoz képest jóval több pénzügyi vezető számít a munkanélküliségi növekedésére, hiszen arányuk tavalyhoz képest 32 százalékponttal 68 százalékra nőtt, ami nem sokkal kisebb az uniós tagállamokban mért 71 százaléktól. Magyarországon e területen valamivel jobbak a kilátások. Nálunk a pénzügyi szakértők 63 százaléka számít a munkanélküliség emelkedésére. A CFO-k 62 százaléka szerint nőni fog a fogyasztói árindex az idei évben. Érdekes megfigyelés, hogy három országban magasabb inflációra számítanak - Lengyelország (4,3 százalék), Magyarország (3,7 százalék), Románia (3,3 százalék).

Idén a pénzügyi vezetők számára az egyik

legnagyobb kihívás a külföldi és a hazai kereslet csökkenése.

Ez igen nagy ugrás a tavalyi adatokhoz képest, amikor a külföldi, illetve hazai keresletcsökkenés 26, illetve 27 százalékon állt. Mérséklődnek viszont a képzett munkaerő hiányával kapcsolatos aggodalmak: 16 százalékponttal 33 százalékra esett vissza azok aránya, akik tartanak ettől.

Inkább saját erőből

A következő év pénzügyi kilátásaival kapcsolatban azonban bizakodó a hangulat. "Az utóbbi négy évben most a legoptimistábbak a régiós pénzügyi vezetők. Idén 47 százalékuk számít a tavalyinál kecsegtetőbb pénzügyi kilátásokra, Magyarországon pedig még jobb ez az arány: itthon a válaszadó CFO-k fele tekint bizakodóan az idei pénzügyi helyzetre" - emelte ki Láng Bálint, a Deloitte Magyarország CFO programjának vezetője.

Cégük működését a pénzügyi vezetők továbbra is saját erőből (49 százalék) és a banki kölcsönökből (43 százalék) szeretnék finanszírozni. Magyarországon még eltökéltebbek, hiszen a CFO-k 53-53 százaléka tette le a voksát a két forrás mellett. Érdekes, hogy nem volt olyan finanszírozási forrás, amelyet a pénzügyi vezetők túlnyomó többsége "kedvezőnek" értékelt volna, vagy olyan, amelyet 30 százaléknál többen tekintettek volna "kerülendőnek". A legtöbb "semleges" értékelést a vállalati hitelek (47 százalék) és a tőkefinanszírozás (53 százalék) kapták.

"A tavalyi jelentéshez hasonlóan idén is azt látjuk, hogy a Covid-19 világjárvány okozta folyamatos bizonytalanság továbbra is befolyásolja a pénzügyi vezetők idei terveit. Ez a jelenség azonban nem feltétlenül van nagy hatással a CFO Bizalmi Indexre, amely jelenleg 10 százalékon áll a tavalyi 9 százalékhoz képest. Noha ez még mindig távol van a járvány előtti eredménytől, várható volt, hiszen a 2021-es év sem lesz kevésbé kiszámíthatatlan" - összegezte a felmérés tanulságait Póczak Ferenc, a Deloitte Közép-európai CFO programjának vezetője.