A Magyar Közlönyben megjelent határozat elsőként az rögzíti, hogy ez évtől az Anyanyelvápolók Szövetsége támogatása - is - az MKA-n keresztül történik.

Eddig a Magyar Művészeti Akadémia és a MANK Magyar Alkotóművészeti NKft. művészeti ösztöndíj rendszerét az utóbbi működtette. Mostantól ezt is átveszi az MKA.

A Karátson Gábor Archívum és Kutatóműhely támogatása is az alapítvány bevonásával történik a jövőben.

Szintén az alapítvány feladatkörébe került a magyar nyelvű folyóiratok támogatása. Egy 2020. novemberi kormányhatározat évi 1,8 milliárd forintot hagyott jóvá folyóirat támogatásra, amelynek a lebonyolítója a Petőfi Irodalmi Ügynökség Nonprofit Kft.  Az egyes támogatások mértékéről az emberi erőforrások minisztere a Petőfi Irodalmi Múzeum bevonásával dönt. Ezt a korábbi összeget és szabályt nem érinti a mostani határozat.

A kormány az MKA feladatainak finanszírozására az idei központi költségvetésből 12 milliárd 725 millió forintot hagyott jóvá. Egyúttal intézkedett, hogy a jövő évi költségvetésbe 12 milliárd 591 millió, míg az 2024. évibe 11 milliárd 571 millió forintot kell betervezni.

A Magyar Kultúráért Alapítványt egy múlt évi törvény hozta létre. A törvény a kultúrstratégiai jelentőségű tevékenységek finanszírozása, támogatása, az ilyen tevékenységet ellátó intézmények kiszámítható működtetése, valamint a kultúrstratégiai támogatások kedvezményezettjeinek tervezhető jövője érdekében született - a törvény szerint.

A 24.hu tavaly októberben foglalta össze az alapítvány körül addig történteket. Már tavasszal kiderült, hogy hatszázmillió forintos alaptőkével indulhat el és tekintélyes ingatlanportfóliót is kap. Az alapítvány tulajdonába kerül a Hajógyári-sziget déli része, a Zichy-kastély, a Bem rakparti Andrássy-palota, az alkotóházakat és művésztelepeket birtokló Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. és egy kétmilliárdos, újságíróképzésre szakosodott állami cég is.

A kuratórium elnöke Demeter Szilárd, mellette pedig beülhet a testületbe Békés Márton, a Terror Háza kutatási igazgatója, Závogyán Magdolna, a Lezsák Sándor-féle Nemzeti Művelődési Intézet ügyvezetője, Banai Péter Benő, a Pénzügyminisztérium államháztartásért felelős államtitkára és Kelemen László, a Hagyományok Háza főigazgatója. Az alapítvány kuratóriumának elnökét és tagjait a kultúráért felelős miniszter, azaz Kásler Miklós jelölte ki.

A Napi.hu négy napja írt arról - az MTI nyomán - hogy Brenner Koloman, az Országgyűlés jobbikos alelnöke szerint a kultúra nemzeti alap, ezért is javasolja az ellenzék kulturális programját előkészítő bizottság egy önálló Kulturális Minisztérium létrehozását. Azt ígérte, hogy a Magyar Kultúráért Alapítványnak juttatott ingatlanvagyon "visszaszáll a magyar polgárok közösségére", és a művészeti életet szolgáló közvagyon lesz. Visszaállítják a Kulturális Örökségvédelmi Hivatalt, valamint a Magyar Művelődési Intézetet és a Képzőművészeti Lektorátust; felülvizsgálják a Magyar Művészeti Akadémia "túlzó jogköreit", illetve kezdeményezik a Széchényi Irodalmi és Művészeti Akadémia jogállásának és művészeti feltételeinek rendezését.