Demján Sándor az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSZ) elnökeként pert indított a Magyar Posta, a Magyar Fejlesztési Bank, a Takarékbank és a Magyar Nemzeti Bank, vagyis az állam ellen. A per első tárgyalása holnap, pénteken lesz - írja az Origo.

Demján már tavaly júniusban kifogásolta a takarékok államosításnak megvalósítását. "Láttak már önök olyat, hogy a kisebbségi tulajdonos leváltsa a többségi tulajdonost?" - kérdezte, de olyat is mondott, hogy "ahol lehetőség van, márpedig a törvény a lehetőséget megteremti, ott kétségünk ne legyen, éhes tőkecsoportok próbálják majd a profitcentrumot megszerezni." Többször kiemelte Vojnits Tamás kormánybiztos személyes felelősségét is az ügyben, bár Vojnits szerint igazából nem is történt semmiféle államosítás.

Azt is elmondta, hogy "sokkal nagyobb tűz lesz ebből". A pórul járt takarékok stratégiájaként pedig azt javasolta, hogy betű szerint tartsanak be minden új szabályt, de mellette indítsanak egy pert is a szerintük törvénytelen módosítások ellen. A Takarékbank új alapszabályának elfogadáskor is azt tanácsolták, hogy fogadjanak el mindent, de tüntessék fel, hogy egyébként kényszer alatt cselekedtek.

A takarékok többségét képviselő OTSZ egyéb szabályok mellett erősen kifogásolta például, hogy az állam úgy szerezte meg a többségi befolyást a takarékbankban a Magyar Posta és a Magyar Fejlesztési Bank tulajdonvásárlásával, hogy a takarékoknak csak a piaci ár ötödét fizették ki. "Ez durva kisajátítás, a tulajdonjog megsértése" - fogalmazott akkor Varga Antal ügyvezető igazgató.

QP | Quality Placement