Annál a 8-10 százaléknál, akiknél valóságos pénzügyi nehézségek vannak, az a tapasztalatunk - ez sokakat meglep -, hogy nem az árfolyam-elmozdulás miatt vannak nehézségek, hanem a munkahely elvesztése miatt - jelentette ki a főtitkár. Tehát annál kell megoldást találni, aki elvesztette a munkahelyét és nem tud fizetni.

Mint hozzáfűzte, a magas svájcifrank-árfolyam miatt a devizahitelesekről beszélünk ugyan, de a forinthitelesek ugyanilyen problémával küzdenek.

A kilakoltatások kíméletességét szorgalmazó kérdésre válaszolva a Bankszövetség főtitkára emlékeztetett arra, hogy az elmúlt két évben moratórium volt, törvény tiltotta a banki kezdeményezésű ingatlan-végrehajtást, az új szabályok szerint az első három hónapban mindössze 146 ingatlan-végrehajtás kezdeményezése a válik lehetővé a bankoknak.

A bankszektor érdeke az adósok benntartása a rendszerben - erősítette meg a főtitkár - hiszen, amikor egy lakáshitel bedől, az eset legnagyobb kárvallottja a lakás tulajdonosa, de második számú kárvallott éppen a bank, hiszen a mai ingatlanpiaci árak nem teszik lehetővé a hitelek megtérülését.

A válság kitörése óta a bankszektor több lépést tett, átütemezéseket, türelmi időket és más megoldásokat vezetett be, hogy akinek átmeneti fizetési nehézségei vannak, az ezt az időszakot túl tudja élni. A bankszektor is várja, hogy az eszközkezelő fölálljon, ugyanakkor az Állami Eszközkezelő a szociális rászorultság alapján fog ingatlanokat vásárolni. Abban tehát nem lehet reménykedni, hogy a mai három-négyszobás lakások tulajdonosait meg fogja tudni menteni - hangsúlyozta a Bankszövetség főtitkára. Az eszközkezelő a kis értékű lakással rendelkező, szociálisan rászorult emberek számára lesz majd valamilyen mentőöv - tette hozzá.

Kovács Levente szerint a nagyobb értékű ingatlanok tulajdonosainak nagyon keserű pirula lesz, mikor szembe kell nézniük azzal, hogy vagy fizetik a részleteket - az átütemezés szerinti kisebb törlesztő részletekkel, de fizetik - vagy a lakásigényből kénytelenek engedni és egy kisebb értékű lakásba kell költözniük.