Központi intézkedés, legalábbis az állami fenntartású iskolákban biztosan nem történt, máskülönben a Révai Gimnázium is kapott volna utasítást – mondta az InfoRádióban Horváth Péter,  a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke, a győri Révai Miklós Gimnázium igazgatója. A hír, amely szerint egyre több intézményben kötelező a maszkviselés, egyáltalán nem lepte meg az igazgatót, hiszen egyrészt már az őszi szünet előtt volt erre példa, másrészt a fertőzéssel kapcsolatos adatok is azt mutatják, hogy a vírus egyre jobban terjed, ami alól az iskolák sem lehetnek kivételek. „Mint megelőző intézkedés pedig, az adott közösség dönthet hasonló kérdéseben.”

A Nemzeti Pedagógus Kar elnökének tudomása szerint a tanévkezdés óta eltelt nagyjából két hónap alatt az általános iskolák 4-5 százalékában kellett valamilyen tanügyi intézkedést hozni a koronavírus-fertőzés miatt, a középiskolákban viszont a szám elenyésző volt, ami nyilvánvalóan összefügghet azzal, hogy a 12 év feletti tanulók oltást kaphattak, és sokan éltek is a lehetőséggel.

Horváth Péter úgy látja, az elkövetkezendő hetek nagyon kiszámíthatatlanok lesznek, ezért mindenre fel kell készülniük az intézményeknek.

A középiskolákban, miután az oltottság, mind a diákok, mind a pedagógusok körében meglehetősen nagy, kevésbé számít korlátozásokra, szemben az általános iskolákkal, ahol a gyerekek még nem kaphattak oltást. „Különösen az alsósok veszélyeztetettek, illetve a szüleik, ha esetleg még nem kaptak oltást, és emiatt többen kerülhetnek karanténba.”

Horváth Péter a vírus felfutásával számolva azt gondolja, az intézkedések egyre gyakoribbak lesznek, érintve például a középiskolás szalagavatókat, amivel kapcsolatban az iskolák egyre óvatosabbak, de említhetők a külföldi utazások, amik már az illetékes tárca engedélyéhez kötöttek - hangzott el az InfoRádióban.