A hallgatók szeptember 30-ig igényelhetik a szabad felhasználású, teljesen kamatmentes Diákhitel Pluszt, az egyszeri, 500 ezer forintos kölcsönt. A kormány korábban döntött az igénylési határidő meghosszabbításáról szeptember 30-ig - közölte a távirati irodával a Diákhitel Központ.

Utóbbi diákhitelt szeptember 30-a után azonban kivezetik.

A Diákhitel Pluszból 2021-ben 7,9 milliárd forintot folyósítottak a hallgatók számára.

A konstrukciót a pandémia miatt vezetették be és az átmeneti pénzügyi nehézséggel szembesülő hallgatók között továbbra is népszerű - írták.

Hozzátették, hogy nem kevésbé népszerű a Diákhitel 1, valamint a továbbra is kamatmentesen igényelhető, felsőoktatási önköltségre felvehető Diákhitel 2. Július 1-től egyébként a Diákhitel 1 esetében 1,99 százalékról 4,99 százalékra emelkedett a kamat.

Utóbbi  tanulmányi hónaponként akár 150 ezer forintig is igényelhető, így akár évi 1,5 millió forint szabad felhasználású forráshoz juthat a hallgató. A Diákhitel 1 szabadon költhető bármire, csakúgy, mint a Diákhitel Plusz. A hallgatói hitelrendszer indulása és 2021. december 31. közötti időszak alatt a szabad felhasználású Diákhitel1-et összesen 379 ezren igényelték, összesen 341,8 milliárd forint hitelösszeget folyósítottak számukra az elmúlt húsz évben.

Arra is kitértek, hogy a diákhiteleket igénylők jogosultak a 2018-tól bevezetett családtámogatásokra. Ha egy családban a hitelfelvételt követően megszületik a második gyermek, akkor az édesanya diákhitelének felét, a harmadik gyermek megszületésénél pedig a teljes diákhitel tartozást elengedi a Diákhitel Központ. Az utóbbi négy évben 7000 édesanyának több mint 6 milliárd forint értékben engedték el a tartozását.

Tavaly egyébként 33 milliárd forint hitelt folyósítottak a diákok részére a 2020-as 31 milliárd forint hitelkihelyezést követően

– derül ki a Diákhitel Központ Zrt. éves jelentéséből.