Idén nyáron a tavalyihoz képest 15-20 százalékkal magasabb órabérért dolgozhattak a Job Force Iskolaszövetkezeten keresztül munkát vállaló diákok, a fiatalok átlagosan bruttó 1350 forintot kerestek, de voltak olyan területek, ahol óránként 3000 forint fizetésért dolgozhattak.

A munkaerő-kölcsönző cég szerint a diákbéreket több tényező is befolyásolta, többek között a minimálbér és garantált bérminimum növekedése, valamint a munkaerőhiány is. A tanulók száma közel harmadával bővült a nyári szezonban, különösen a kereskedelemben nőtt meg az igény a fiatalok szezonális munkája iránt.

A Job Force által kiközvetített tanulók 42 százaléka választotta a kereskedelem által kínált munkalehetőségeket.

A legkedveltebbek a ruhabolti és drogériai kisegítés volt, de a céltudatos tanulók már a leendő karrierútjukat szem előtt tartva a Job Force által kínált szakmai gyakornoki lehetőségek közül választottak, ezeknél a pozícióknál közel 10 százalékos túljelentkezést mért a munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó cég.

A tanévkezdés mindig hoz visszaesést a munkát vállaló diákok számában, idén közel 50 százalékkal esett vissza a diákmunkások száma. A Job Force Iskolaszövetkezet korábbi tapasztalatai szerint azonban októbertől várhatóan ismét nőni kezd majd a tanulók munkavállalási kedve és év végéig, akár a nyáron dolgozók 70 százaléka is visszatérhet valamilyen formában a munka világába.

A bérezésnél fontos figyelembe venni, hogy 2022. január 1-től nem kell személyi jövedelemadót fizetniük a 25 év alatti fiataloknak: ez a becslések szerint évente átlagosan mintegy félmillió forint, 2022-ben maximálisan 781 ezer forint többletbevételt jelenthet. Az adókedvezmény mintegy 23 százalékot tehet ki a béreknél.