Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Die Welt Orbán Viktor megadta magát Donald Trumpnak? címmel közölte Boris Kálnoky beszámolóját, aki kiemelte: "heves amerikai ellenállásba ütközött" a Soros György által finanszírozott Közép-európai Egyetem "zaklatását" célzó kísérlet, így Budapest most enged. Szerinte az egész ügy valószínűleg mindenekelőtt "kampánymanőver", azzal az üzenettel, hogy összefüggés van a menekültválság, az ellenzéki pártok és az amerikai befektető között, aki "migránsok millióit akarja Európába hozni, hogy lerombolja a "nemzeti identitásokat" -idézi a lapot az MTI.

Ha ez volt a szándék, akkor "Orbán nagy külpolitikai árat fizet egy belpolitikai húzásért", mert "a nemzetközi visszhang megsemmisítő". A kormányfő számára "a legrosszabb az amerikai reakció", mert valószínűleg azt remélte, hogy Donald Trump amerikai elnökben barátra lel, de a Közép-európai Egyetem "elleni manőver következménye jeges amerikai ellenszél".

Hoyt Yee, az amerikai külügyminisztérium európai és eurázsiai ügyekért felelős helyettes államtitkára budapesti látogatása után "úgy tűnik, mintha kissé elhamarkodottan jelentették volna be" az egyetem "halálát, de csak azért, mert Trump talán mégsem teljesen olyan, amilyennek Orbán gondolta" - írta a Die Welt szerzője, hozzátéve: Soros tevékenysége a térségben végeredményben "amerikai érdekeket szolgál", és ugyan Trump személyesen gyakran bírálta Sorost liberalizmusa és politikai aktivizmusa miatt, de mégiscsak az Egyesült Államok elnöke.

A Süddeutsche Zeitung Akinek hallania kell, muszáj éreznie címmel közölte Alexander Mühlauer kommentárját, aki kiemelte, hogy az Európai Bizottság elmondta, amit el kellett mondani, "de sajnos nem tett semmit". A magyarországi állapotokra adott brüsszeli reakció "tehetetlennek hat", és ezért a tehetetlenségért Jean-Claude Juncker, a bizottság elnöke felelős. Orbán Viktor tudja, hogy nem kell tartania Junckertől.

Hozzátette: megérett az idő arra, hogy "az EU ott ragadja meg Orbánt, ahol igazán fáj: a pénznél". Az EU-nak világossá kell tennie, hogy nem "újraelosztási gépezet, amelyet mindenki használhat anélkül, hogy bármit is tenne érte", és ha Orbán ezt nem érti meg, akkor "a közösségnek csökkentenie kell a strukturális támogatásokat". Ez "a fenyegetés létfontosságú az EU számára, mert az alapértékei nélkül nem több, mint az arcátlanok uniója".