Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Egyre digitalizáltabb az államigazgatás, számos ilyen típusú állami fejlesztés történt a közelmúltban – tudta meg a Napi.hu a NETLOCK ügyvezető igazgatójától. Frecska Ábel szerint a kilencvenes évek végétől egyre több tranzakció zajlott az online térben, úgy lett egyre nagyobb a kereslet a tranzakciók hitelesítése iránt. A pénzügyi szektor egészen biztosan rendkívül gyorsan mozdult.

Mi is ez pontosan?

A digitális aláírás egy specifikus típusú elektronikus aláírás, amely magasabb szintű biztonságot nyújt. Ezek az aláírások titkosítási technológiát használnak a dokumentum hitelességének és sértetlenségének biztosításához. A digitális aláírásokhoz egy megbízható harmadik fél által kiadott digitális tanúsítvány használata is szükséges.

Évente átlagosan 26 százalékkal bővülhet az elektronikus aláírást támogató szolgáltatások globális piaca 2030-ig a ResearchAndMarkets.com előrejelzése alapján, amely a vizsgált időszak végére a  12,7 milliárd dollárt is elérheti.

Az elektronikus és a digitális aláírás két különböző módszer az elektronikus dokumentumok aláírására.

A két módszer közötti fő különbség a biztonsági szint és az aláírás létrehozásának módja. Az elektronikus aláírás egy általános kategória, amely magába foglalja az összes elektronikus módon történő aláírást.

Ez lehet egy egyszerűen beolvasott aláírás kép, egy email végén elhelyezett név, vagy akár egy jelölőnégyzetben elhelyezett pipa. Ezek az aláírások nem mindig biztonságosak, és nincs garancia arra, hogy a dokumentumot aláíró személy az, akinek vallja magát.

Információink védelme

Ha van valamilyen információnk, azt különféle okokból sokszor szeretnénk védeni illetéktelenektől. Ezt megtehetjük fizikailag (széf), lehet logikailag (tűzfalak, kódolás), lehet szabályzatilag (meghatározzuk, hogy ki férhet hozzá).

Egyebek mellett az elektronikus aláírás is különféle kriptográfiai technológiák biztonságára épül.

Ahhoz, hogy egy kódolt üzenethez hozzá tudjunk férni, dekódolnunk kell azt. Kriptográfiai kódolások segítségével szándékos támadások ellen védhetjük az információt. Egy támadás irányulhat az információ megszerzésére, az információ megismerésére, de az információ észrevétlen módosítására is.

titkosítás a megszerzés és megismerés ellen véd, a hitelesítés pedig az információ észrevétlen módosítását tudja megakadályozni. A kódolásnak nagyon sokféle fajtája van.

Az e-aláírás megoldások bizonyító ereje

Frecska Ábel rámutatott: létezik teljes és az egyszerű bizonyító erő. Teljes bizonyító erő esetén az ellenkező bizonyításáig valódinak tekintendő az aláírás; csak a másik kétsége esetén kell bizonyítani. 

Különbséget kell tenni a tekintetben is, hogy természetes személyről, vagy jogi személyről beszélünk. Természetes személy esetén teljes bizonyító ereje van a dokumentumon elhelyezett aláírásnak, ha úgynevezett minősített tanúsítványon alapuló minősített aláírással rendelkezik.

Jogi személy esetében akkor teljes bizonyító erejű a dokumentumom, ha vagy minősített üzleti tanúsítvánnyal, vagy minősített tanúsítványon alapuló elektronikus bélyegzővel látom el azt.

A rosszakaró partner

Megesik az üzleti életben, hogy a rosszakaró partner kétségbe vonja a felek közt létrejött szerződés valódiságát és bírósághoz fordul.

Ám ha az alperes minősített tanúsítványon alapuló minősített aláírással/időbélyeggel látta el a dokumentumot, úgy az alperesnek nem kell bizonyítania, hogy akkor, abban a pillanatban írta alá, és jogosult is volt rá, a bizonyítási teher már a felperest terheli.

Egyre több vállalkozás és állami szervezet alkalmazza

Egyre több vállalkozás és állami szervezet alkalmazza és fogja alkalmazni az e-aláírás használatát a hatékonyabb és gyorsabb ügyintézés érdekében, egyre digitalizáltabb az államigazgatás, számos állami fejlesztés is történt.

A digitalizáció kiterjesztése a magyar hivatalokban ma már jogilag és technológiailag egyáltalán nem utópia, hanem a nagyon közeli jövő.

Fejlődési lehetőségek

A technológia már eddig is jelentős előrelépést jelentett az elektronikus dokumentumok aláírásának terén, de további fejlődési lehetőségek is vannak.

Az egyik ilyen lehetőség a felhasználói élmény javítása. Az e-aláírás hatékony és biztonságos, de a folyamat bonyolult lehet az átlagos felhasználó számára. Így a felhasználóbarát felület és az intuitív utasítások segíthetnek abban, hogy az e-aláírási folyamat még egyszerűbb és gördülékenyebb legyen.

További lehetőség a technológia bővítése és integrálása más alkalmazásokkal. Például, az e-aláírás könnyen integrálható olyan alkalmazásokkal, mint a felhőalapú tároló szolgáltatások, az ügyfélkapuk és a számlázó programok, hogy az aláírási folyamat még egyszerűbb és gyorsabb legyen.