A Magyar Közlönyben megjelent határozatban a kormány az emberi erőforrások miniszterét bízta meg a Magyar Nemzeti Levéltár szervezeti keretén belül, a Családtörténeti Kutatóközpont létrehozásával.

Első lépésként az 1895-1980 között keletkezett állami anyakönyvek - közlevéltárban őrzött - másodpéldányait kell digitalizálni. Az így létrejött adatbázisból a családtörténeti kutatások "módszertani támogatása" ingyenesen vehető majd igénybe. A csalástörténeti kutatások viszont térítés ellenében vehetők igénybe - így is értelmezhető a határozat. A másik értelmezés szerint aki maga kutat az adatbázisban, az ingyen teheti azt, akinek viszont a kutatóközpont segítségére van szükség, annak fizetnie kell.

A digitalizálásra a 2022-es költségvetésből 500 millió forintot hagyott jóvá a kormány. A kutatóközpont létrehozása 443 millió forintba kerül, amit szintén a 2022-es büdzséből lehet kifizetni. Azt követően az éves működtetésre 112 millió forint fordítható.

Végül a kormány megbízta az emberi erőforrások miniszterét, hogy - a belügyminiszter és az igazságügyi miniszter bevonásával - vizsgálja felül a családtörténeti kutatások forrásául szolgáló adatok kezelésére vonatkozó adatvédelmi jogszabályokat, és készítsen előterjesztést a személyes adatok megismerésére vonatkozó általános szabályokkal történő összhang megteremtésére. Ennek a határideje 2022. december 31.